Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2011

πολίτες κόντρα στον καιρό - τοποθετήσεις στο Π.Σ.

Για τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας ενημερώνει ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό".
Σύμφωναμε αυτές,

Α) Για την έγκριση των απολογισμών των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τοποθετήθηκαν θετικά, δηλώνοντας ότι πρόκειται για απολογιστικά αριθμητικά στοιχεία που είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται.
Β) Για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τη Σύσταση Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης (ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ.) στο Ν. Αιγαίο, τόνισαν ότι το θέμα αυτό αποτελεί άλλη μια εθνική ντροπή, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη τόσο του κεντρικού κράτους, όσο και μεγάλου μέρους της αυτοδιοίκησης, υποβαθμίστηκαν οι περιβαλλοντικές υποδομές προς χάριν άλλων επιλογών εύκολου κέρδους και εντυπωσιασμού. Ολοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση σε πολλά νησιά (Ανδρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάτμος, Κάλυμνος, Λέρος, Κώς, Κάσος κ.α.) παραμένει εκρηκτική και ότι σήμερα απαιτείται η επείγουσα στήριξη και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση και την δρομολόγηση λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εκείνο που επείγει σήμερα είναι να συμφωνήσουμε στη διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση (οικιακή και δημοτική), ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, διάθεση υπολειμμάτων. Επίσης θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά η καύση, καθώς και η παράδοση της διαχείρισης σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όσο για τη σύσταση ενιαίου ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ. στο Ν. Αιγαίο, συμφωνούμε υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής συμμετοχής τόσο των Δήμων, όσο και της Περιφέρειας, όσο και της ορθολογικής κατανομής των υπηρεσιών του ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.