Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

η επίσκεψη Μαχαιρίδη στην Σαντορίνη - εξελίξεις στο θέμα του Sea Diamond

Την υποδειγματική λειτουργία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης και τις ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές που προδιαγράφονται για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, διαπίστωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά τη δεύτερη μέρα περιοδείας του στο νησί, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Μάϊνα.
Μετά την ενημέρωση που του έγινε, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέληση των ντόπιων παραγωγών να επιμείνουν στη στήριξη των προϊόντων τους, προωθώντας τα στην τοπική αγορά, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της.
Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η παραδοσιακή «φάβα της Σαντορίνης», η παραγωγή της οποίας αυξήθηκε θεαματικά τα τελευταία χρόνια, από 700 στρέμματα το 2007 σε 2.000 στρέμματα το 2010. Υπερδιπλασιασμός επίσης καταγράφεται στην παραγωγή τομάτας.
Όλα αυτά τα προϊόντα, όπως και άλλα που παράγονται στο νησί, διατίθενται στην αγορά τυποποιημένα και επώνυμα - δηλαδή με ονομαστική αναφορά στον εκάστοτε παραγωγό. Την ευθύνη του συντονισμού όλων των παραγωγών έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Στη Σαντορίνη επιβεβαιώνονται οι λόγοι για τους οποίους παραμένουμε, σαν Περιφέρεια, αμετακίνητοι στην πολιτική επιλογή για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα των νησιών μας, σε πολλά εκ των οποίων η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει εγκλωβίσει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες» τονίζει ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, εξαίροντας το έργο που επιτελείται στο Κυκλαδίτικο νησί, διασφαλίζοντας και προβάλλοντας την ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων.
Ο Περιφερειάρχης είχε επίσης συναντήσεις με το Τοπικό Συμβούλιο Θηρασιάς, όπου κυριάρχησε το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους εκπαιδευτές οδηγoύς και τους λεμβούχους της Σαντορίνης.
Η πορεία των έργων που εκτελούνται στη Σαντορίνη και το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν τα βασικά θέματα διαλόγου που είχε ο Περιφερειάρχης με το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.
Επίσης, είχε συνεργασία με τους υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των υπηρεσιών, όπως η στελέχωση και οι μετακινήσεις τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανέλκυση του κρουαζιεροπλοίου “Sea Diamond”, τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στο νησί.
Ένα σοβαρό, από κάθε άποψη θέμα, που είναι μεν αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, «αλλά αφορά σύσσωμη την κοινωνία της Σαντορίνης και είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει, ή πρόκειται από κοινού να αναληφθεί», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα, κατ’ αρχήν, της ανέλκυσης του κρουαζιεροπλοίου, προσδιορίζοντας επακριβώς και αντικειμενικά το κόστος της όλης επιχείρησης.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει διερεύνηση του ποινικού και αστικού μέρους της υπόθεσης, καθώς δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχουν κινηθεί διαδικασίες πίεσης και απόδοσης ευθυνών, πέραν ίσως από την αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτάθηκε η πρόσληψη νομικού συμβούλου ώστε άμεσα να υπάρξει η απαιτούμενη ενημέρωση.
Κρίνεται απαραίτητο να ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν άμεσα και συγκεκριμένα, τι σκοπεύουν να πράξουν, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, και την τεκμηριωμένη μελέτη του Πολυτεχνείου.
Εν τω μεταξύ, και προκειμένου να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ακτές του νησιού, θα εκφραστεί η απαίτηση προς την εταιρία να εντατικοποιήσει και να πυκνώσει τα πάσης φύσεως μέτρα, όπως ενίσχυση πλωτού φράγματος, η ενίσχυση των δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις και ελέγχους, ώστε να μην υφίσταται και ο ελάχιστος κίνδυνος διαρροών και ρύπανσης.
«Βασικός και απώτερος στόχος όλων μας είναι η ανέλκυση του ναυαγίου» τονίζει ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια θα παραμείνει στο πλευρό του Θηραϊκού λαού, υποστηρίζοντας τον αγώνα του.