Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου

Στην τελική της φάση βρίσκεται η αποκατάσταση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης με τις εργασίες που πραγματοποιούνται να αφορούν την αποξήλωση των υποστυλωμάτων (η διαδικασία έχει ξεκινήσει απο την είσοδο και συνεχίζεται στην Βόρεια πλευρά), την τοποθέτηση της ψευδοροφής και της καλωδίωσης, υπεύθυνης για τον φωτισμό, κλιματισμό και έλεγχο για την ασφάλεια του χώρου.
Τις εργασίες της κατασκευάστριας εταιρίας παρακολουθούν 2 αρχαιολόγοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων, ενω με την ολοκλήρωση των εργασιών και εν όψη του "ανοίγματος" του χώρου αναμένεται να εργαστούν κι άλλοι αρχαιολόγοι - επιστήμονες με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων.
Το έργο εκτελείται απο το 2000, η πτώση του στεγάστρου έγινε τον Σεπτέβρη του 2005, με το μεγαλύτερο απο το παραπάνω διάστημα ο χώρος να έχει μείνει κλειστός.
Το έργο εκτελείται υπό τον έλεγχο της Αρχαιολογικής Εταιρίας.
Εδω και δέκα μέρες, στην Νάξο, πραγματοποιείται η δίκη σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης, για τα οποία προκύπτει διάσταση απόψεων μεταξύ της ομάδας των μελετητών και των κατασκευαστών. "Αστοχία στην μελέτη ή στην "ερμηνεία" της στην κατασκευή;" είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.