Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

Γ. Βαρβαρήγος - ανακοίνωση για την καθαριότητα

Ανακοίνωση με θέμα την καθαριότητα εξέδωσε με αποδέκτες τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Οίας ο αντιδήμαρχος κ. Βαρβαρήγος.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει οτι,

Η καθαριότητα είναι υποχρέωση όλων μας.
Στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου 2011 εύχομαι σε όλους υγεία και καλές δουλειές.
Επικοινωνούμε μαζί σας, προκειμένου όλοι μαζί να συνδράμουμε για την επιτυχία του έργου της καθαριότητας, να δώσουμε στην περιοχή μας την εικόνα που όλοι θέλουμε και να διευκολύνουμε το έργο των υπηρεσιών του Δήμου στον τομέα αυτό.
Ορισμένα εύκολα και απλά βήματα αρκούν για την καθαριότητα, τον καλλωπισμό και την δημόσια υγεία όπως:
· Συμπιέζουμε και μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας, τα συσκευάζουμε σε ανθεκτικές σακούλες, τις οποίες οφείλουμε να δένουμε καλά. Μεταφέρουμε (ειδικά τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα), με καρότσι ή άλλα μέσα, δίχως να τα σύρουμε στο έδαφος.
· Τοποθετούμε τις σακούλες μέσα στους κάδους αποκομιδής και όχι έξω από αυτούς.
· Πρέπει να λύνουμε και να συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Ένα ανοιγμένο χαρτοκιβώτιο μπορεί να καταλάβει σχεδόν όλο τον κάδο με αποτέλεσμα ο επόμενος να είναι αναγκασμένος να βρει χώρο να αποθέσει τα δικά του.
· Απορρίπτουμε στους μπλε κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (μεταλλικές συσκευασίες, γυαλί, πλαστικά και χαρτιά-χαρτόνι).
· Δεν πετάμε τις μπαταρίες στους κάδους διότι περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδο. Είναι σημαντικό για την υγεία μας να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες και να τις αποθέτουμε στα ειδικά διαφανή δοχεία που βρίσκονται σε σχολεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και αλλού.
· Δεν πετάμε σάκους με απορρίμματα στα ειδικά καλάθια ή στους κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος για μικροαντικείμενα.
· Δεν αφήνουμε τις ακαθαρσίες από τα κατοικίδια μας στο δρόμο ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
· Βγάζουμε τα οικιακά απορρίμματα σε τακτικές ώρες μετά τις 20:00 και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα απορρίμματα εμπορικών καταστημάτων, γραφείων και εστίασης με το κλείσιμό τους.
· Για τα ογκώδη αντικείμενα συνεννοηθείτε πρώτα με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
· Για λαμπτήρες και φωτιστικά υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και στο χώρο του ΚΕΠ στην Οία (οι σπασμένοι λαμπτήρες και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως δεν συλλέγονται) .
Τα ανωτέρω αποτελούν μέρος από τον κανονισμό καθαριότητας, μη τήρηση του οποίου επισύρει τα σχετικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες. Πέραν της επιβολής προστίμων, η άσχημη εικόνα του χωριού μας κυρίως προσβάλλει όχι μόνο τον καθένα από εμάς χωριστά, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.