Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Συμπληρωματική ενημέρωση για την πρόσφατη ετήσια Συνάντηση των μελών και φίλων του Κέντρου Ελληνο Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.-Ι.Ε.)
μας έστειλε ο κ. Μανώλης Λιγνός Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε

Στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου, η επίσημη ετήσια συνάντηση των Μελών και των Φίλων του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών.

Στην αρχή έγινε Εκδήλωση τιμής στη Μνήμη του εκλιπόντος Πρόεδρου Αντώνη Κονταράτου, κατά την οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγιναν αναφορές του Προέδρου Καθ. κ. Νίκ. Βερνίκου και του Έφόρου Δημοσίων Σχέσεων κ. Εμμ. Λιγνού, στην προσωπικότητα, στην πολυσχιδή δράση και στο συγγραφικό έργο του εκλιπόντα.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό με πρόταση ανοιχτής συνεργασίας με το Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. ο Σύμβουλος της Ρωσικής πρεσβείας και Διευθυντής του ΡΕΠΚ κ. Αλεξάντερ Χομένκο.

Ακολούθησαν: Ενημέρωση από το Γενικό Γραμματέα Δρα Παν. Στάμου για θέματα και προοπτικές του Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε. με ιδιαίτερη μνεία στα κοινά Ελληνο - Ρωσικά Επιστημονικά Προγράμματα Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε. - Ρ.Α.Ε.Ι. (Ρωσικό Ανθρωπιστικό Επιστημονικό Κέντρο) στις προγραμματιζόμενες εκδόσεις, στην επιτόπια έρευνα, εντοπισμού ρωσικών και ουκρανικών εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Σαντορίνη, στην Ημερίδα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στις 21 Νοεμβρίου, στη Λιβαδειά, με θέμα: « Προσεγγίσεις Ελληνο-Ρωσικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Πατρολογία», στην οργάνωση μερίδας την Άνοιξη, στη Ζάκυνθο με θέμα : «Ρωσικό υλικό για τη δημιουργία προσκυνηματικών διαδρομών στην Ελλάδα», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών επιστημόνων.

Παρουσίαση από τον Καθηγητή κ. Εμμ. Μαρμαρά σχεδίου πρότασης για τον Τιμητικό Τόμο στη μνήμη Καθηγητή Αντώνη Κονταράτου.

Ενημέρωση από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά Αρχιμ. π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο για ελληνο-ουκρανικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία, τη φοίτηση Ουκρανών σε ελληνικά πανεπιστήμια κ.α.

Στη δεξίωση, που ακολούθησε στο κυλικείο του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, προσφέρθηκαν ρώσικα εδέσματα και σαντορινιό κρασί (ασύρτικο, προσφορά της SantoWines) και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ν ανταλλάξουν απόψεις στα πλαίσια της μακρόχρονης ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας.









Επίσης, ο κ. Λιγνός μας ενημερώνει και για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μουζάκη με θέμα "Βυζαντινοί - Μεταβυζαντινοί Μύλοι στην ιστορία" που διοργανώνει στις 3 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο ελληνικών Μύλων και ο φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός.











.............................................................................