Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

Το περιεχόμενο της ομιλίας του κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου μας έστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας.

Το σχεδιασμό και την εφαρμογή ουσιαστικών νησιωτικών πολιτικών ανέδειξε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Υπό τον τίτλο,
«Νησιωτικές πολιτικές με ουσιαστικό περιεχόμενο»

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι,

«Οφείλουμε να αλλάξουμε όλες τις δημόσιες πολιτικές στο νησιώτικο χώρο, να τις αναβαθμίσουμε και να τις εξειδικεύουμε σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες των νησιών» ενώ σημείωσε ότι « οι νησιώτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προσιτού κόστους σε όλους τους τομείς, στην υγεία, στις συγκοινωνίες, στην εκπαίδευση, στην διοίκηση, παντού».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ρήγας επεσήμανε την ανάγκη «αναγέννησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας ειδικά στο νησιώτικο χώρο.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων στελέχωσης και εξοπλισμού των μονάδων υγείας, στο κατεπείγον της επίλυσης του προβλήματος των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού και των υπερωριών των υπολοίπων εργαζομένων και έδωσε έμφαση στην πολιτική κινήτρων που πρέπει να υιοθετηθεί για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις νησιωτικές μονάδες υγείας.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη της εκ θεμελίων «οικοδόμησης» ενός νέου, αξιόπιστου και ασφαλούς συστήματος διακομιδών στη θέση του διαλυμένου ΕΚΑΒ.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του κ. Ρήγα επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των συγκοινωνιών και ιδιαίτερα της ακτοπλοΐας.

Για μια ακόμα φορά επεσήμανε την ανάγκη προώθησης και εφαρμογής της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» στην ακτοπλοΐα, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των μετακινήσεων τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των νησιών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Ρήγας στην ανάγκη της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών στο νησιώτικο χώρο (ευρυζωνικότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διοίκηση κλπ.).

Ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου της αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.

Τέλος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τα νησιά και στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κυρίως την αναβάθμιση του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Ρήγας κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι « οι ψευδεπίγραφες, αναποτελεσματικές και «αεριτζίδικες» πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας δίνουν τη θέση τους σε ουσιαστικές στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει. Για να επιτύχουμε σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε την συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή όλων. Όλοι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε το μέλλον που θέλουμε για τα νησιά μας».

Στο Δελτίου Τύπου με την ομιλία του που μας έστειλε ο κ. Ρήγας, αναφέρεται και στην εξής πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση,

Πρέπει να επισημανθεί ότι ουδείς εκ των νησιωτών βουλευτών των Περιφερειών Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να λάβει το λόγο επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δείγμα της αμηχανίας αλλά και πιθανόν της ενοχής που διακατέχει τα στελέχη της Νέας δημοκρατίας για την οικτρή κατάσταση που δημιούργησαν στην οικονομία της χώρας, καθώς και για την ανυπαρξία νησιωτικών πολιτικών στα πεντέμισι χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.



στα όρη στ' άγρια βουνά ...

ή
μαυρη είναι η νύχτα στην .... βουλή
ή
(ακόμη καλύτερα)
να συστήσουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε μέλη...

Νωρίτερα ο κ. Ρήγας μας είχε ενημερώσει για την απόφαση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος και Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να τον ορίσει Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.

Επίσης ο κ. Ρήγας μας είχε ενημερώσει για το (φοβερό αυτό...) έργο των επιτροπών....

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής αντικείμενο της Επιτροπής Περιφερειών είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση της Βουλής για την λειτουργία των περιφερειακών οργάνων της πολιτείας στον τομέα κυρίως του σχεδιασμού και της εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και για την εκπλήρωση της αποστολής της η Επιτροπή μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις εκπροσώπους της Κυβέρνησης και των Περιφερειών ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις αρμοδιότητες της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών περιλαμβάνεται η μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών και η υποβολή προτάσεων για την βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη. Ειδικότερα, η επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των μόνιμων δυσλειτουργιών στα δίκτυα των συγκοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης και των στερεών και υγρών αποβλήτων, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, των προβλημάτων υγείας, εκπαίδευσης, του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού.

«Οι δύο αυτές Επιτροπές θα συμβάλλουν με την ουσιαστική τους λειτουργία στην διαμόρφωση προτάσεων και μέτρων πολιτικής που θα υποβληθούν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να αποτελέσουν την «πρώτη ύλη» για τις νησιωτικές πολιτικές της Κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Ρήγας.


(μωρέ σε ποιούς τα πουλάνε αυτά θα θελα να ξερα... αλλά ένεκα η ανάγκη που πρέπει να λές ναι....-κι ύστερα να διαολοστέλνεις απο μέσα σου-)