Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

Νωρίτερα, ο έτερος τοπικός βουλευτής των Κυκλάδων και μοναδικός της ΝΔ στο Νομό Γιάννης Βρούτσης σχολίασε για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι έχουνε Πολλά « ΘΑ » χωρίς « ΠΩΣ ».
(εδώ που τα λέμε είναι να μην έχει όραμα….έτσι και έχεις … φαντάζεσαι…..)

Υπό τον τίτλο
«η νησιωτικότητα στα αζήτητα και ο Τουρισμός χάθηκε»

Ο κ. Βρούτσης μας λεει ότι,

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε καθ όλη τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, μιας διαδικασίας ιδιαίτερα σοβαρής, κατά την οποία η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου και ενώπιον του λαού αναλυτικά το πρόγραμμά της για την διακυβέρνηση της χώρας, ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων Υπουργών κινήθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο ίδιο με αυτό των προεκλογικών εξαγγελιών δηλαδή με αοριστίες, ασάφειες και γενικές αρχές .

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε προθέσεις και ευχές για αξιοκρατία, μείωση του ελλείμματος, μείωση του δημόσιου χρέους ,φορολογική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Πως όμως να υπάρξει συμφωνία όταν για όλα τα προηγούμενα δεν υπήρχαν προτάσεις που να εξειδικεύουν και να αναδεικνύουν εκτός το «ΘΑ » και το «ΠΩΣ».

Δείγμα πολιτικής αναξιοπιστίας αποτελεί επίσης η στροφή 180 μοιρών της Κυβέρνησης, που ενώ γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως τουλάχιστον δήλωνε προεκλογικά, δίνοντας ελπίδες αμέσως μετά τις εκλογές διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την οικονομική κατάσταση, δεν αναγνωρίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση και ρίχνει όλα τα βάρη στη Ν.Δ. ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Η τοποθέτηση του Υπ. Οικονομικών ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, όταν αντίθετα με αυτό που εξέφραζε ο ίδιος και το κόμμα του προεκλογικά, περί πράσινης ανάπτυξης σε πρόγραμμα 100 ημερών, δήλωσε ενώπιον του εθνικού κοινοβουλίου ότι προχωρούμε σε δανεισμό. Δείγμα της προχειρότητάς τους αποτελεί επίσης, ότι το πρώτο φορολογικό Νομοσχέδιο θα έρθει στη βουλή στις αρχές του 2010.

Ακόμα χειρότερο είναι το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας όπως η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, η αφαίρεση του όρου Εθνικής από το Υπουργείο Παιδείας και η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την απόρριψη του όρου Αιγαίου.

Αλλά ακόμα και το γενικόλογο κείμενο ευχών του Υπ. Εσωτερικών για το αύριο της δημόσιας διοίκησης που δεν αναγνώρισε ούτε ένα θετικό στοιχείο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. μόνο με μια λέξη μπορεί να περιγραφεί ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ.

Η αναγγελία ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τον Καποδίστρια 2 και την αιρετή περιφέρεια μέσα στο 2010, χωρίς όμως να προσδιορίζει το πώς θα εξευρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι και είχαν προσδιοριστεί με σαφήνεια από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ., όταν επιχείρησε να προχωρήσει στο εγχείρημα αυτό, αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλωστε γνωστή η ικανότητά του να δημιουργεί θεσμούς και μετά να τους εγκαταλείπει στην τύχη τους , απαξιώνοντάς τους για λόγους εντυπωσιασμού. Το ίδιο έκανε και με τον Καποδίστρια 1, το ίδιο έκανε και με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το πλέον παράδοξο αλλά αναμενόμενο είναι ότι η Κυβέρνηση που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση χθες δεν συμμετείχε και δεν ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 101 του συντάγματος, σε ολόκληρες τις προγραμματικές της δηλώσεις , δεν εξειδίκευσε και δεν ανέδειξε ως όφειλε ειδικές στοχευμένες πολιτικές και ειδικές δράσεις για τη νησιωτική Ελλάδα. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τη συνέχιση όλου αυτού του μεγάλου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Κυκλάδες και τα νησιά μας . Η μόνη αναφορά που έγινε από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο προθέσεων είναι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που και εδώ δεν προσδιορίστηκε ούτε ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ούτε και το πώς θα καλυφθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Και ο τουρισμός βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα, που συνολικά ως κλάδος αποτελεί το 18% του ΑΕΠ και απασχολεί 800.000 εργαζόμενους , όχι μόνο χάθηκε τελείως από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και καταργήθηκε ως αυτόνομο υπουργείο.




...............................