Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2015

στην αναστήλωση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου επεξεργασίας τομάτας στον Μονόλιθο προχωρά η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Μετά το Οινοποιείο της στον Πύργο στον Άγιο Ανδρέα, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την τελευταία διετία εκσυγχρονίσθηκε ριζικά, αποτελώντας μία από τις πλέον σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες της πατρίδος μας, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατάφερε μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες να εντάξει και το εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας  ΣΑΝΤΟ, σε επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αναστύλωση και τον εκσυγχρονισμό του.

Η κατασκευή του εργοστασίου ΣΑΝΤΟ ξεκίνησε το 1951 και λειτούργησε για πρώτη φορά  το 1952. Το εργοστάσιο ΣΑΝΤΟ στηρίζει  την καλλιέργεια της τομάτας και τον Σαντορινιό παραγωγό για εξήντα τρία (63)  έτη και είναι το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας, από τα εννέα του παρελθόντος  που λειτουργεί σήμερα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το εργοστάσιο ΣΑΝΤΟ κατάφερε  να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται 3000 τόνους τομάτας, ενώ τη δεκαετία του 1990 για μια και μοναδική χρονιά δεν λειτούργησε από έλλειψη τομάτας.

Τα έτη 2000 και 2001 το ΣΑΝΤΟ επεξεργάστηκε τις μικρότερες παραγωγές στην ιστορία του μόλις 15 τόνους καθ’  έτος.

Σήμερα η επιτυχημένη  στρατηγική της Διοίκησης της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, στην ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),  τα κίνητρα στους παραγωγούς μέλη της και οι στοχευμένες προσπάθειες προβολής των Θηραϊκών προϊόντων  στην αγορά,  δημιούργησαν μια νέα εποχή αναγέννησης της καλλιέργειας της Σαντορινιάς τομάτας.


Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο ΣΑΝΤΟ παράγει μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων προϊόντων τομάτας, ενώ    παραλαμβάνει κάθε έτος κατά μέσο όρο  200 τόνους νωπής τομάτας για μεταποίηση,  το 2013 μάλιστα  παρέλαβε και μεταποίησε 320 τόνους, ποσότητα που αποτελεί  τη μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσιπενταετίας.

Με σεβασμό λοιπόν σε αυτό το μοναδικό κτηριακό αριστούργημα, δείγμα της μεταπολεμικής βιομηχανικής  αρχιτεκτονικής του νησιού μας, η Διοίκηση της  Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ξεκίνησε εργασίες   εκ βάθρων   αναστύλωσης του γέρικου κουφαριού του εργοστασίου και ριζικού εκσυγχρονισμού του.

Επειδή όμως τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης του έργου είναι αυστηρά καθορισμένα, από το Υπουργείο  και συμπίπτουν με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του εργοστασίου, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι φέτος  καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του εργοστασίου και τους παρακαλούμε να μην προβούν σε καλλιέργεια τομάτας για το εργοστάσιο, παρά μονάχα για δική τους χρήση.


Ζητούμε την κατανόηση των Σαντορινιών παραγωγών για φέτος και με πολύ υπερηφάνεια όλοι μαζί θα εγκαινιάσουμε την νέα καλλιεργητική περίοδο το ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο ΣΑΝΤΟ, ευελπιστώντας ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα  τη λειτουργία του και για τα πενήντα επόμενα έτη.