Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2015

χρονιά ρεκόρ το 2014 για τον τουρισμό διεθνώς

Σύμφωνα με την έκθεση της UNWTO με τίτλο «World Tourism Barometer» το 2014 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές σε ότι αφορά τον διεθνή τουρισμό, εμφανίζοντας μέση γενική αύξηση στα επί μέρους μεγέθη του της τάξης του 5%.

Τους 10 πρώτους μήνες του 2014 ο όγκος των τουριστών που ταξίδεψαν και διανυκτέρευσαν σε διεθνείς προορισμούς υπολογίζεται σε 978 εκατομμύρια, 45 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2013.

Με μια αύξηση της τάξης του 4,7%, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερα ποσοστά από την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του UNWTO για την περίοδο 2010-2020 (+ 3,8%).
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Αμερική (+ 8%), ακολούθησε η Ασία και ο Ειρηνικός (+ 5%) και η Ευρώπη (+ 4%).

 «Δεδομένης αυτής της τάσης, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να κλείσει το 2014 με αριθμούς ρεκόρ", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συλλεχθούν επιπλέον εθνικά στοιχεία ώστε η εικόνα για το 2014 να είναι πλήρης.

Η Ευρώπη, η περιοχή που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, παρουσίασε αύξηση 4% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών μέχρι τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, στην Βόρεια και Νότια Ευρώπη η αύξηση άγγιξε το 7%, ενώ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν γνωστοί δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Ο διεθνής τουρισμός δεν αυξήθηκε το ίδιο εντυπωσιακά στην Δυτική Ευρώπη όπου η αύξηση ήταν μόλις 2%.


Καμία μεταβολή δεν σημειώθηκε σε σχέση με πέρσι στις αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη , μένοντας μακριά από την αύξηση 8% στις αφίξεις που παρουσίαζαν κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια.