Σάββατο, Σεπτεμβρίου 13, 2014

επιμελητήριο Κυκλάδων: επίσκεψη Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε Πάρο και Σύρο (12.9)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,    
                                   
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στα νησιά Πάρο και Σύρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενασχόλησης του Υπουργείου με τα αεροδρόμια των άγονων γραμμών του νομού (Μήλου, Νάξου, Πάρου και Σύρου), δεδομένου ότι τα αεροδρόμια των νησιών Μήλου και Νάξου απαιτούν μεγαλύτερες και πιο χρονοβόρες διαδικασίες, σε σχέση με αυτά των νησιών Πάρου και Σύρου.

Η επίσκεψη του κ. Υπουργού ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου από την Πάρο, όπου πραγματοποιήθηκε επιτόπια σύσκεψη στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα, παρουσία του Δημάρχου της Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, λοιπών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Υπουργού ήταν η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του αεροδιαδρόμου, αλλά κυρίως η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που υπήρξε - καθώς ο αεροδιάδρομος θα ολοκληρωνόταν χωρίς να υπάρχουν βοηθητικά κτίρια εντός του αερολιμένα – δίνοντας σοβαρές ελπίδες για τη λειτουργία του νέου αερολιμένα με διάδρομο μήκους 1.400 μ. από το ερχόμενο καλοκαίρι.  

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός μετέβη στη Σύρο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και στελέχη του Επιμελητηρίου. Το πρωί της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η προγραμματισμένη σύσκεψη στον αερολιμένα της Σύρου, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Νίκος Βασιλικός, η προϊσταμένη της ΥΠΑ κα Τσούκα, ο τοπογράφος – μηχανικός της ΥΠΑ, κ. Παγουρόπουλος και ο κ. Αθανάσιος Μάρκου υπεύθυνος Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση διαδικασία ανάθεσης της μελέτης – κατασκευής επέκτασης κατά 140 μέτρα, του υπάρχοντος αεροδιαδρόμου ώστε να φθάσει στο  απαραίτητο μήκος για την πρόσβαση αεροσκαφών τύπου Q-400 (78 περίπου θέσεων). Το έργο θα αναλάβει ειδική υπηρεσία του Υπουργείου, σε συνεργασία με μελετητική εταιρεία, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την επίτευξη του βέλτιστου χρονικού αποτελέσματος.

Μετά την σύσκεψη και την αποχώρηση του κ. Υπουργού, ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου, εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας και της ΥΠΑ, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών που απαιτούνται για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού για τη βελτίωση των αερολιμένων και στα τέσσερα νησιά της άγονης γραμμής, τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα για τη συμβολή του στο συντονισμό των ενεργειών και των επαφών με την ΥΠΑ από τον Νοέμβριο του 2013. Ειδικότερα για τη Σύρο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για τη μεσολάβηση και το ενδιαφέρον του σχετικά με το θέμα, και τέλος τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την άμεση και ουσιαστική αντίδρασή του με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών.