Κυριακή, Σεπτεμβρίου 07, 2014

μια μέρα στη βεντέμα της Σαντορίνης - 50 φωτογραφίες από τους αρχαίους αμπελώνες ενός νησιού με σπουδαία κρασιά και αναπτυσσόμενο οινοτουρισμό

Ένα πληρέστατο και πολύ όμορφο φωτορεπορτάζ της φετινής βεντέμας (της διαδικασίας του τρύγου) φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές της σελίδες η εφημερίδα www.lifo.gr στην διεύθυνση : http://www.lifo.gr/team/taste/51132

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τις πολλές και καλές φωτογραφίες που αξίζει να δείτε,

Η Σαντορίνη είναι ο αρχαιότερος αμπελώνας του κόσμου, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων με ευρήματα ανασκαφών 3.500 χρόνων να επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση του νησιού με το κρασί.

Η μοναδικότητα του οφείλεται στο γεγονός ότι το αμπέλι έχει προσαρμοστεί επί αιώνες στο ηφαιστειακό χώμα, στο οποίο δεν αναπτύσσεται φυλλοξήρα και έχει ως αποτέλεσμα τα σταφύλια που ακουμπούν πάνω του να μην χαλάνε μέχρι να ωριμάσουν.

Ο οινοτουρισμός στη Σαντορίνη κερδίζει συνεχώς δημοφιλία. Το ηφαίστειο έχει δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό τοπίο και ένα μοναδικό στον κόσμο οικοσύστημα κάνοντας τα κρασιά του νησιού να κερδίζουν παγκόσμιο εμπορικό και γευσιγνωστικό ενδιαφέρον.  

Η αμπελουργία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πλουτοπαραγωγικά στοιχεία στη Σαντορίνη και την βασικότερη απασχόληση των αγροτών με το 75% καλλιεργήσιμης γης να είναι αμπέλια.

Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο από τα κόκκινα. Τα κρασιά της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα και γεύσεις.    


Πηγή: www.lifo.gr