Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2014

ανακοίνωση για τους μαθητές των γενικών λυκείων από την ΚΝΕ

Σύμφωνα με το κείμενο,

Μαθητή, μαθήτρια,
Η σχολική χρονιά που είναι μπροστά μας, είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Να μη συμβιβαστούμε και να μην παραιτηθούμε από τα όνειρά μας μπροστά στα εμπόδια που μας βάζουν στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.
Δεν είναι πολυτέλεια οτιδήποτε μας λείπει. Είναι οι ανάγκες μας που μας στερούν, είναι τα δικαιώματά μας.

Είδαμε το «νέο σχολείο» που ετοίμασε η κυβέρνηση. Ξεσκαρτάρισμα των μαθητών ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους, πανελλαδικές εξετάσεις από την Α’ Λυκείου και φροντιστήρια από πιο νωρίς και στο βάθος…. «Τράπεζα Θεμάτων» και χιλιάδες μαθητές μετεξεταστέοι. Ατέλειωτο τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να περάσουμε σε κάποια σχολή.

Για την κατάσταση που ζούμε στο σχολείο και στο σπίτι δεν φταίει η «κακή μας τύχη». Το σχολείο που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακριβό για το λαό, φτηνό για το κράτος. Μετατρέπουν την Παιδεία σε εμπόρευμα για όποιον βαστάει η τσέπη του, ενώ ταυτόχρονα χτυπούν ότι μορφωτικό δικαίωμα μας είχε απομείνει, πλασάροντας σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με το τι υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Θέλουν να μας μάθουν από τη μία να ζούμε με μειωμένες απαιτήσεις και από την άλλη θέλουν να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα πιάσει μία θέση στον ήλιο…
Όσο τους αφήνουμε, μας ετοιμάζουν ένα μέλλον γεμάτο ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Όμως γίνεται και αλλιώς… Ξεκινάμε από τώρα μέσα σε κάθε σχολείο, μέσα σε κάθε τάξη…

«Δίνουμε ζωή στο σχολείο… Κάνουμε τη ζωή σχολείο»
 Μετατρέπουμε την τάξη σε χώρο συλλογικότητας από χώρο ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών που θέλουν να φτιάξουν.
Μαζί έχουμε τη δύναμη… Μας είναι εντελώς εχθρική η αρχή αυτού του συστήματος «ο θάνατός σου, η ζωή μου…». Δίνουμε προβάδισμα στο «όλοι για έναν και ένας για όλους»
 Κατακτάμε τη γνώση. Η γνώση για μας είναι δύναμη. Αυτή την γνώση απαιτούμε και παλεύουμε να την κατακτήσουμε. Μαθαίνουμε να κρίνουμε και να μην τα καταπίνουμε όλα «αμάσητα» να ενισχύουμε τις γνώσεις μας και με εξωσχολικά βιβλία.
Παλεύουμε για την μόρφωση που μας αξίζει….
Κόντρα στο ‘’νέο’’ λύκειο που αποτελεί ένα πανάκριβο και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Που είναι ταυτισμένο με την παπαγαλία, την ημιμάθεια και μας υποχρεώνει και σε φροντιστήριο.
Στην τράπεζα θεμάτων που μας πετάει έξω από το σχολείο. Για αυτό τα στελέχη του Υπουργείου λένε ότι: «είναι λογικό το 10 – 15% να μην τελειώνει το λύκειο».
Κόντρα στην τυποποιημένη γνώση των άπειρων SOS.
 Ενισχύουμε τη συλλογική δραστηριότητα στο σχολείο. Για να δώσουμε ζωντάνια στη δημιουργία, στην έκφραση. Στήνουμε με τους συμμαθητές μας ομάδες δημιουργίας μέσα και έξω από τα σχολεία. Διοργανώνουμε αθλητικά τουρνουά, συναυλίες, μουσικές – κινηματογραφικές ομάδες, μουσικά εργαστήρια, φτιάχνουμε site, εφημερίδες.
 Εκφράζουμε τις σκέψεις και τα όνειρά μας, συζητάμε για την κατάσταση, για το τι θα κάνουμε. Δυναμώνουμε το συλλογικό και κοινό αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις. Για να γίνουμε πιο ικανοί στη διεκδίκηση εκλέγουμε αγωνιστικά 15μελή και 5μελή που θα εκφράζουν τις αγωνίες μας, τη συλλογική δράση του σχολείου και όχι όσους θέλουν να είναι το μάτι και το αυτί του διευθυντή, ο σύνδεσμος με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους εμπόρους ναρκωτικών.
 Πολεμάμε το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού. Δεν αφήνουμε τόπο να σταθούν οι Χρυσαυγίτες, νοσταλγοί του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Όλα αυτά θα τα αντιπαλέψουμε, θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα

Παλεύουμε – Διεκδικούμε:

● Ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
● Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
● Να μην πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ούτε 1€ για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης.
● Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς καθηγητές και βιβλία! Διορισμοί μόνιμων καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών.
● Έκτακτο κονδύλι για τους Δήμους ώστε να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος σε όλα τα παιδιά.
● Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας.
● Όλες οι εκδρομές, μονοήμερες και πολυήμερες να επιχορηγούνται από το κράτος, να είναι δωρεάν, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός τουριστικού γραφείου.
● Κανένα παιδί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύνδεση των δημοσίων μονάδων υγείας με τα σχολεία της γειτονιάς.
● Τα σχολεία να μένουν ανοιχτά για να γίνονται αθλητικές δραστηριότητες καθημερινά.
● Να πραγματοποιούνται αθλητικά προγράμματα δωρεάν ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ειδικό προσωπικό, φύλακες, γυμναστές κλπ. Δωρεάν είσοδος των μαθητών σε δημοτικούς κινηματογράφους, θέατρα. Δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της μαθητικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκράτηση όσων σηκώνουν κεφάλι. Μας εξοργίζει η ποινικοποίηση συμμαθητών μας για συμμετοχή σε καταλήψεις – κινητοποιήσεις με την ευθύνη και διευθυντών που συνεργάστηκαν με την αστυνομία.
Έλα μαζί μας, γνώρισε την ΚΝΕ. Είσαι ένας από μας και είμαστε μαζί σου. Η γνώμη, η σκέψη, και η συμβολή ΟΛΩΝ μας είναι όρος για να δυναμώσει η αντίσταση στα χειρότερα που ετοιμάζουν. Υπάρχει λύση και είμαστε όλοι μέρος της.
Παλεύουμε για Ενιαίο 12χρονο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, που θα εξασφαλίζει ολόπλευρη μόρφωση. Ένα σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, τους ετοιμάζει να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν.
Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής, για τη ζωή που μας αξίζει!
Έλα να παλέψουμε για μία ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Σε καλούμε να έρθεις μαζί μας σ’ αυτόν τον αγώνα για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

11/09/2014