Κυριακή, Αυγούστου 10, 2014

ο Δεκαπενταύγουστος στην Σαντορίνη - πρόσκληση του Συλλόγου Ακρωτηριανών στις εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο

Σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Δεκαπενταύγουστο και συρρέει στους ιερούς ναούς για να τιμήσει την Μητέρα του Θεού που αποτελεί έμπνευση και παρηγοριά για όσους δοκιμάζονται και πιστεύουν.

Από τους σημαντικότερους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου που πραγματοποιούνται στην Σαντορίνη είναι αυτά των εκκλησιών της «Παναγίας της Επισκοπής» στην Μέσα Γωνιά, της εκκλησίας της «Κοίμησης της Θεοτόκου» στο Ακρωτήρι, της «Κοίμησης της Θεοτόκου» στο Μεγαλοχώρι καθώς και της «Παναγίας της Κόκκινης» στον Καρτεράδο.

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου μετά τον εσπερινό, στην εκκλησία της «Παναγίας της Επισκοπής» σε ένα από τα αρχαιότερα πανηγύρια του Αιγαίου αλλά και του ελλαδικού χώρου, πλήθος πιστών συγκεντρώνεται στο αυλόγυρο της εκκλησίας τρώγοντας την καθιερωμένη «πανήγυρι», ντόπια φάβα, κρέας με πατάτες και Σαντορινιό κρασί.

Η θαυματουργός εικόνα της Γλυκοφιλούσας δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού στον ναό της «Παναγίας της Επισκοπής» τον 11ο αιώνα, περιμένει και φέτος τους πιστούς για να γλυκάνει τις πίκρες τους και να ευλογήσει την ζωή τους.

Ένα απο τα κυρίαρχα στοιχεία του πανηγυριού στην συγκεκριμένη εκκλησία είναι η μαζική συμμετοχή πολλών πιστών ιδιαίτερα από την περιοχή του Καμαρίου, στην προετοιμασία και το μαγείρεμα του φάβα και των υπολοίπων φαγητών.

Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους. 




Πρόσκληση του Συλλόγου Ακρωτηριανών Θήρας στις εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο (14 - 15.8) 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας θα τιμήσει πανηγυρικά τη μνήμη της Παναγίας μας στις 14 Αυγούστου 2014 μετά το τέλος του Εσπερινού, και στις 15 Αυγούστου 2014 μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο της Κοίμησης της Παναγίας στο Ακρωτήρι Θήρας.

Σας προσκαλούμε σε ένα αυθεντικό νησιώτικο πανηγύρι βγαλμένο από την παλιά Σαντορίνη με παραδοσιακή πανήγυρη ,άφθονο κρασί και νησιώτικο χορό πάνω στους ήχους του βιολιού του Αντώνη Πρέκα ,του λαούτου του Κυριάκου Πρέκα (Φαρισαίοι) και της Γιάννας Μαυρομμάτη στο τραγούδι!

Το πολιτιστικό διήμερο ,όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ,θα ανοίξουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας! «Άρχισε γλώσσα μου ,άρχισε τραγούδια να αραδιάζεις και την καλή παρέα μας να την διασκεδάζεις!»

Σας περιμένουμε!


Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας 1987-2014