Τρίτη, Αυγούστου 12, 2014

«βραχονησίδες Χριστιανά» - μια έκδοση για το πλούσιο παρελθόν και το σήμερα των όμορφων βραχονησίδων του Αιγαίου

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το μοναδικό με αυτό το θέμα, με τίτλο «βραχονησίδες Χριστιανά» κυκλοφόρησε πρίν από περίπου ένα χρόνο, παρέχοντας στους αναγνώστες του την δυνατότητα να ενημερωθούν από την μοναδική μέχρι στιγμής γραπτή μαρτυρία για το ιστορικό των σημαντικών, όπως αποδεικνύεται από την ιστορίας τους, βραχονησίδων που βρίσκονται 9,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από την Σαντορίνη.

Στο βιβλίο περιγράφεται η γεωγραφία, η μορφολογία καθώς και ο φυσικός και ιστορικός πλούτος του όμορφου συμπλέγματος των βραχονησίδων της Χριστιανής, της Ασκανιάς και της Εσχάτης, που αποτελούν το τρίο των βραχονησίδων που είναι ευρέως γνωστά ως Χριστιανά.

Στο βιβλίο περιγράφονται αναλυτικά η γεωγραφία και μορφολογία κάθε ενός από τα νησιά, το οικολογικό τους περιβάλλον, η θαυμαστή τους πανίδα και χλωρίδα στο πλαίσιο του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντός τους, το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, οι προσωπικές περιηγήσεις επισκεπτών, το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στην Χριστιανή, η ιστορική αναδρομή των νησιών από τον Μεσαίωνα στα νεότερα χρόνια, μαρτυρίες σύγχρονες και παλιές για την κατοίκησή τους, καθώς και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Από τα εντυπωσιακότερα σημεία και στοιχεία του βιβλίου, για τα οποία άλλωστε υπάρχουν μαρτυρίες, φωτογραφίες και συνεντεύξεις, είναι το ότι η βραχονησίδα Χριστιανή κατοικούνταν από μία οικογένεια για διάστημα μάλιστα αρκετών ετών την δεκαετία του 1970 καθώς και το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για το οποίο έχουν γίνει μελέτες και υπάρχουν καταγεγραμμένες αρχαιολογικές έρευνες από τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Ντούμα, σύμφωνα με το οποίο στην Χριστιανή υπήρχε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η αρχαιότερη όλων των Μονών που ανήκουν στην Ι.Μ. Θήρας. Το θρησκευτικό μνημείο αποκαλύφθηκε το 1857 ενώ με την πάροδο των ετών τεκμηριώθηκε ότι ιδρύθηκε μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού σε ολόκληρη την Ελλαδική χώρα, γι αυτό και η ονομασία των ανώνυμων νησίδων σε Χριστιανά.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κ. Αντώνης Καραμολέγκος από τον Πύργο της Σαντορίνης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας του οικισμού και δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας με πλούσια και διαρκή δράση σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα νησιά είναι θησαυροφυλάκιο φυσικών και γεωλογικών φαινομένων, που είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Διάπυρη ευχή μου είναι αυτά τα μοναδικά εργαστήρια της φύσης και της ζωής, μακριά από την αφροσύνη και την λαιμαργία του ανθρωπογεννούς περιβάλλοντος, να παραμείνουν διαχρονικά χώροι και τόποι φυσικού κάλλους και ζωντανές αποδείξεις του έργου του Παντοδύναμου Δημιουργού.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το 2013 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και επόμενη, με περισσότερα στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφίες από τις όμορφες και πλούσιες σε ιστορικές μαρτυρίες βραχονησίδες.

Το βιβλίο διατίθεται σε κεντρικό καφέ της πλατείας του Πύργου.

Για πληροφορίες σχετικά με την έκδοση μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22860 31113 akaramolegos@gmail.com