Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

υπεγράφει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2014-2015.

Στις 30.12.2013 υπεγράφει η “Νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2014-2015” μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και αφορά τα έτη 2014 και 2015.

Με τη νέα Σύμβαση οριοθετούνται τα κατώτατα όρια αμοιβών των διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται στα ξενοδοχεία για τα έτη αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αντίθετα με το σύνολο των λοιπών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί το 2012 και το 2013, αυτή είναι η πρώτη ΣΣΕ η οποία προβλέπει αύξηση στις αμοιβές όσων εργατών και υπαλλήλων υπάγονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 οι αμοιβές προβλέπονται αμετάβλητες σε σχέση με το 2013, το 2015 προβλέπεται αύξηση 1%.

Επίσης, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την ένταξη των ειδικοτήτων των τεχνιτών και βοηθών τεχνιτών ζαχαροπλαστών που απασχολούνται εντός ξενοδοχείων στις καλυπτόμενες ειδικότητες από την ΣΣΕ. Ταυτόχρονα, δημιουργείται εξαμελής επιτροπή για την διερεύνηση της πιθανότητας ένταξης και άλλων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε ξενοδοχεία στην ΣΣΕ που υπεγράφη.

Η συμφωνία αυτή πιστοποιεί την βεβαιότητα της ανοδικής κίνησης του ξενοδοχειακού κλάδου και τα επόμενα έτη και ταυτόχρονα αποδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η καλή συνεργασία των φορέων για όλες τις πλευρές του τουριστικού κλάδου.

Για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης συνεκτιμήθηκαν, οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στα μεγέθη του Ελληνικού τουρισμού, η ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης σε ένα πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και την απασχόληση κλάδο, η εξακολουθητικά δύσκολη συγκυρία και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η αδήριτη ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ξ., χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.

To  Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με αφορμή την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής ΣΣΕ, μαζί με το κείμενο της οποίας,  μπορείτε να τα βρείτε στο link  : http://www.hhf.gr/default.aspx?aid=1655&id=303