Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2014

το μήνυμα για την νέα χρονιά από τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας κ. Σιγάλα

Στην ανατολή της νέας χρονιάς, και πριν μάθουμε το νέο χρόνο να κάνει τα πρώτα του βήματα, υπάρχουν σοβαρές διαπιστώσεις που αναπόφευκτα δεν μπορώ να μην αναφέρω.  Διαπιστώσεις, που αφορούν την χρονιά που μόλις έδυσε και μας άφησε ανεπιστρεπτί βαθειά χαραγμένο το στίγμα της. Δυστυχώς σε εθνικό, αλλά ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, το 2013 ήταν μια χρονιά που καθόρισε και προσδιόρισε, πολλούς συμπολίτες μας, προερχόμενους απ’ όλα τα στρώματα του κοινωνικού ιστού του Δήμου μας.

Η Ανεργία εκτινάχθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα αλλά και καθόλου αναμενόμενα, με βάση τη δυναμική των Νησιών μας. Η νεολαία αισθάνθηκε πιότερο από ποτέ ανασφαλής και αιωρούμενη στην αβεβαιότητα ενός χρόνου που ξεκινάει και υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ευχολογώντας, της υπόσχεται πιθανή, μερική, ίσως και επιλεκτική αποκατάσταση, σε κάποια εποχική θέση με μισθό κάτω των 450€. Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός, πως όποιος την αποκτήσει θεωρεί ότι θα πρέπει να ευγνωμονεί … την τύχη!, το θεό!, τον έκαστο αιρετό!

Η εργαζόμενη τάξη,  οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Ταυτόχρονα η κεντρική εξουσία, αλλά ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση «δίπλα» σε όλους,  επέβαλλε παράλογες αυξήσεις για δήθεν παρεχόμενες υπηρεσίες, που ποτέ δεν παρασχέθηκαν. Καμμία πρόνοια για δημιουργία ανάπτυξης ή έστω στήριξης των επιχειρήσεων και δυστυχώς ούτε λόγος για επενδύσεις η έργα, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει το νησί μας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό και στην κορυφή, που από μόνο του βρίσκεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. 

Επειδή όμως ο νέος χρόνος ήρθε και με αισιοδοξία πρέπει να τον υποδεχτούμε, κλείνω τη περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δημότες μας  – άλλωστε τα βιώνουν και τα γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από κάθε άλλον , επιθυμώντας  να αναδείξω, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ :
-Όλους εκείνους που κρατούν άσβεστη τη φλόγα της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, που προσφέρουν το χρόνο, το ταλέντο, το υστέρημά τους για ν' ανακουφίσουν τον πόνο και την δυστυχία και να διατηρήσουν αδιάρρηκτο τον κοινωνικό ιστό.

-Τους ανθρώπους της παραγωγής και της εργασίας, τις δημιουργικές δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας που φέρνουν εισόδημα και δουλειές στον τόπο μας.
Όλοι αυτοί μας δίνουν τη δυνατότητα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ή να παραβλέπουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες του παρόντος.
Τις αξίες μας δεν τις διαπραγματευόμαστε, όπως δεν διαπραγματευόμαστε την αγάπη και την αγωνία μας για τον τόπο μας.  Με όπλο το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει όλους μας και την αδιάκοπη ενασχόληση στα καθημερινά, αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τη μεγάλη πρόκληση που μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

Το 2014 ας είναι ένα έτος που όλοι μαζί θα δράσουμε, θα αντιδράσουμε και θα επηρεάσουμε, για ένα καλύτερο μέλλον.  Η αλληλεγγύη και η ενεργή συμμετοχή όλων μας ας είναι η κινητήρια δύναμη για ένα καλύτερο αύριο, το αύριο των παιδιών μας.
Εύχομαι από την καρδιά μου Καλή Χρονιά σ' όλους τους Θηραίους και Θηρασιώτες,  σ' όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκονται. Εύχομαι σε κάθε οικογένεια Υγεία, Δύναμη και Προκοπή.

Αντώνης Σιγάλας