Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

“αυλαία με πρωταγωνιστές από την Κρήτη” το όμορφο θέμα του φετινού ημερολογίου του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης

 Μετά τις προπέρσινες συνταγές από την κουζίνα της Κρήτης, και τα περσινά μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιπατητικής αξίας φαράγγια και μονοπάτια της Κρήτης, το φετινό θέμα που επέλεξαν τα μέλη του συλλόγου για να ευχηθούν καλή χρονιά και να συντροφέψουν όμορφα καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς τους φίλους και τα μέλη τους, ήταν ηθοποιοί και θεατράνθρωποι με καταγωγή -αλλά και σημείο αναφοράς στην ζωή τους- από την Κρήτη.

Στο ημερολόγιο που μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν από μέλη του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης παρουσιάζετε η ζωή και το έργο των Κρητικών στην καταγωγή –αλλά και κουλτούρα..- ηθοποιών. Του Αλέξη Μινωτή που χαρακτηρίζεται ως ο παγκόσμιος Άμλετ, της Ελένης Παπαδάκη και των ρόλων της ζωής της, του αγωνιστή της Τέχνης Μάνου Κατράκη, της δασκάλας της υποκριτικής Τιτίκας Νικηφοράκη, του θεατράνθρωπου Λυκούργου Καλέργη, της περιπετειώδους συζήγου Ίλιας Λιβικού (Αμαλίας Χατζάκη),  του αστείρευτου γέλιου της Σαπφώς Νοταρά, της Ρίκας (Ειρήνης) Διαλυνά με την διεθνή και πολυεπίπεδη καριέρα, του Φιλήμονα Μεθυμάκη που ακολούθησε τους δύσκολους δρόμους της Τέχνης, της “ατσαλάκωτης” Ελένης Καστάνη από την Σητεία, της εκλεκτής παρουσίας που υπηρέτησε για περισσότερα από 60 χρόνια τον χώρο του θεάτρου Αλέκας Παίζη και τον “ταραξία” σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει το ημερολόγιο,

“Ότι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος..” William Shaekespeare

… Φαντασία, όνειρο και πραγματικότητα συναντιούνται στην ζωή ανθρώπων - δημιουργών και μυθοπλασίας χαρακτήρων – ποιώντας ήθος. Άνθρωποι του χθές και του σήμερα, με μεγάλες ευαισθησίες και συναισθηματική φόρτιση, ερμηνευτές στο θέατρο και τον κινηματογράφο, διασκεδαστές, και εμπνευσμένοι υποκριτές.

Η φετινή μας έκδοση προσεγγίζει διακριτικά την υποκριτική τέχνη μέσα από ένα αφιέρωμα σε σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου και του κινηματογράφου, γεννημένων στην Κρήτη. Γνωστοί αλλά και άγνωστοι ηθοποιοί στο πέρασμα του χρόνου, που με την παρουσία τους στην καλλιτεχνική ιστορία “χάραξαν αναμνήσεις” στα σανίδια του θεάτρου και “φώτισαν” χιλιόμετρα κινηματογραφικής μπομπίνας. Θρύλοι στο φως της δημοσιότητας και πρωταγωνιστές σε ταινίες και θεατρικά έργα, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που θα γνωρίσουμε στις σελίδες του φετινού ημερολογίου του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης το “Αρκάδι”.

Πρόκειται για μια μικρή ιστορική διαδρομή σε ανθρώπους που είτε αγαπήσαμε για τους ρόλους που ερμήνευσαν, είτε αγαπήθηκαν σαν προσωπικότητες μέσα από τις δημόσιες αναφορές – αφιερώματα, συνεντεύξεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε προβλήθηκαν τόσο που μας έφεραν πολύ κοντά στην ανθρώπινή τους ζωή όπου μιλήσαμε γι αυτούς με το μικρό τους όνομα  δίνοντας την αίσθηση ότι τους γνωρίζουμε προσωπικά.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή που ξεκινά από το 1898 και φτάνει ως τις μέρες μας, κάτι σαν το άνοιγμα ενός παλιού σκονισμένου βιβλίου, φυσώντας πρώτα την σκόνη από πάνω του και καταλήγοντας στο κλείσιμο του διακόπτη μιας τηλεόρασης στις 12 το βράδυ.

Η δική σας συμβολή είναι να διαβάσετε, να δείτε και να θυμηθείτε τους μεγάλους Κρητικούς πρωταγωνιστές κι όπου πιάσετε τον εαυτό σας συγκινημένο, προσπαθήστε να ζωνταζέψετε τις εικόνες στις μνήμες σας φρεσκάροντας την εποχή που ζήσατε μαζί τους.

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης το “Αρκάδι” αισθάνεται περήφανος για την απόφασή του να δημιουργήσει αυτό το μικρό αφιέρωμα, ξυπνώντας εικόνες και μνήμες από το λαμπρό παρελθόν μεγάλων ηθοποιών από την Κρήτη.


Καλή χρονιά και δημιουργική του 2014.