Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

επιστολή Χ. Κόκκινου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «οι νησιώτες αξίζουν περισσότερα»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια  στα νησιά Τέλενδο και Ψέριμο την ημέρα των Θεοφανείων απέστειλε επιστολή στα πλαίσια των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί  ο Περιφερειακός Συνδυασμός. Στην επιστολή του ο κ. Κόκκινος αναφέρεται αναλυτικά στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και ζητά τη διαρκή συμπαράσταση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκινος στην επιστολή του αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Δεχθείτε τις ευχές μου για ένα δημιουργικό και γεμάτο υγεία νέο έτος.
Με αφορμή την περιοδεία σας την ημέρα των Θεοφανείων στα ακριτικά νησιά Τέλενδο και Ψέριμο της Περιφέρειας και της χώρας μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και για το ενδιαφέρον σας. Γνωρίζοντας την πολιτική σας ιστορία, την αγάπη σας για την πατρίδα και σεβόμενος τον θεσμικό σας ρόλο αισθάνομαι την ανάγκη τόσο εγώ όσο και τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»  να επικοινωνήσω μαζί σας με την παρούσα επιστολή και να σας ενημερώσω για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους νησιώτες μας. Άλλωστε αυτούς εκπροσωπούμε και οφείλουμε να μεταφέρουμε τις αγωνίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους.

Από το 2010 που οι μνημονιακές πολιτικές μπήκαν βίαια στη ζωή μας τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα. Η ποιότητα της ζωή μας υποβαθμίζεται. Το Νότιο Αιγαίο, από «ουραγός», μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή στους θλιβερούς δείκτες ανεργίας. Οι νέοι μας φεύγουν μαζικά αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Οι νησιώτες μας εγκαταλείπουν τις «Θερμοπύλες» που χρόνια τώρα υπερασπίζονταν.
Κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και παρουσίας του κοινωνικού κράτους βρίσκονται σε κατάσταση αποδόμησης. Στις περισσότερες μονάδες υγείας των νησιών μας απουσιάζει το στελεχιακό δυναμικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και δυστυχώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2013-2014 για να στελεχωθούν στοιχειωδώς οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας! Λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου οι οποίες πρέπει να στηριχθούν άμεσα για εκπαιδευτικούς και εθνικούς λόγους.

Οι περικοπές χρηματοδότησης στις επιδοτούμενες γραμμές οδηγούν στη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και κατ’ επέκταση στις μετακινήσεις των νησιωτών μας.
Πρόσφατα ο «οικονομικός πνεύμονας» της Δωδεκανήσου η «Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου» σταμάτησε βίαια και αιφνιδιαστικά να λειτουργεί. «Η απορρόφησή της» από μεγάλη κεντρική τράπεζα δημιούργησε νέους ανέργους στην περιοχή, αβεβαιότητα και προβλήματα στους δανειολήπτες και στους μεριδιούχους.

Η καλή τουριστική περίοδος που βιώσαμε τους θερινούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των ετήσιων αναγκών των νησιωτών μας. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την «τουριστική μας βιομηχανία» αλλά και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Οι κάτοικοι της Ψερίμου που επισκεφθήκατε αλλά και οι υπόλοιποι πληγέντες από τη μεγάλη κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2013 στη Ρόδο εισέπραξαν πρόσφατα το ποσό των 580€ το οποίο αδυνατεί να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, θυμίζοντας ότι την ίδια χρονική περίοδο θρηνήσαμε την απώλεια τεσσάρων (4) συνανθρώπων μας.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας και απομόνωσης. Οι νησιώτες μας θέλουν κοντά την πολιτεία, να τους στηρίζει και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους, να μειώνονται τα προβλήματά τους και όχι να αυξάνονται.

Μεταφέρω αυτές τις σκέψεις μέσω της επιστολής μου διότι θεωρώ ότι θα βρούνε ανταπόκριση και θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους σας. Στο ευαίσθητο εθνικά τομέα των νησιών μας του Αιγαίου είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι νησιωτικές πολιτικές και να μην παραμένουν «γράμμα κενού περιεχομένου».
Οι νησιώτες μας αξίζουν περισσότερα. Περιμένουν δράσεις που θα τους ανακουφίσουν και απαιτούν η πολιτεία να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η ανάπτυξη να γίνει πράξη και η εθνική μας ανάταση να έρθει σύντομα.

Βέβαιος, για το ουσιαστικό και διαρκές ενδιαφέρον σας, αναμένοντας τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών σας, σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να μελετήσετε την επιστολή μου αλλά και για τις θετικές δράσεις για τα νησιά μας που θα αναπτύξετε».