Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2014

ενημέρωση για τον «ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» από το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σας ενημερώνει σχετικά με τον χρόνο εργασίας.

ΕΝΝΟΙΑ
Ως χρόνος εργασίας ορίζεται η χρονική διάρκεια κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να θέτει καθημερινά ή και εντός μεγαλύτερης χρονικής περιόδου (εβδομάδα,  μήνας)  την εργασία του στη διάθεση του εργοδότη. Πρόκειται, δηλαδή, για αυτό που αποκαλείται ωράριο εργασίας και συνήθως ορίζεται ως ημερήσιο ή εβδομαδιαίο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
•       Νόμιμο και συμβατικό ωράριο
•       Ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο
•       Κανονικό που έχει διάρκεια ίση είτε με το ανώτατο όριο του νόμιμου ή του συμβατικού ωραρίου, και πέραν από το κανονικό, που περιλαμβάνει την υπερεργασία και τις υπερωρίες (νόμιμες και παράνομες)
•       Πλήρες και μειωμένο
•       Συνεχές και διακεκομμένο ή εκ περιτροπής
•       Ημερήσιο και νυχτερινό.

ΝΟΜΙΜΟ ΩΡΑΡΙΟ
Καθορίζεται από τον νόμο και αποτελεί την ανώτατη επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια απασχόλησης του εργαζομένου Το νόμιμο ωράριο είναι οκτώ (8) ώρες την ημέρα και σαράντα οκτώ (48)  ώρες την εβδομάδα.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
Καθορίζεται με συμφωνία. Με το συμβατικό ωράριο εξομοιώνεται το ωράριο που θεσπίζεται με συλλογική σύμβαση εργασίας. Όταν το συμβατικό ωράριο είναι βραχύτερο του  νομίμου,    η  απασχόληση  του εργαζομένου στο χρονικό διάστημα μεταξύ συμβατικού και νόμιμου ωραρίου δεν είναι υπερωριακή απασχόληση, αλλά υπερεργασία. 

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α) ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ
Η απλή υπερεργασία είναι η υπέρβαση του ατομικού συμβατικού χρόνου εργασίας μέχρι τις σαράντα (40) ώρες. Η θεσμοθετημένη υπερεργασία είναι η υπέρβαση των σαράντα (40) ωρών κατά μία ώρα την ημέρα μέχρι τις σαράντα πέντε (45) ώρες την εβδομάδα [ή μέχρι τις σαράντα οκτώ (48) ώρες για όσους εργάζονται με το εξαήμερο σύστημα απασχόλησης].

Β) ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η απασχόληση πέραν των σαράντα πέντε (45)   ωρών  την  εβδομάδα  για  τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο ή των σαράντα οκτώ (48) ωρών την εβδομάδα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εξαήμερο σύστημα εργασίας θεωρείται υπερωριακή απασχόληση. Η υπερωριακή απασχόληση δίνει στον εργαζόμενο το δικαίωμα για επιπλέον αμοιβή:
•       40% για υπερωρίες μέχρι 120 ώρες
•       60% για τις επιπλέον των 120 ωρών, όπου αυτή επιτρέπεται

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Α) Έγγραφη  αναγγελία  προς  την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.
Β) Τήρηση ειδικού βιβλίου υπερωριών.
Γ) Μη υπέρβαση ενός ανώτατου ορίου ωρών.
Δ) Ύπαρξη ορισμένου λόγου.


Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/  ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.