Τρίτη, Δεκεμβρίου 23, 2014

αρνητικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στην συζήτηση του θέματος της κυκλοφορίας τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων στην Σαντορίνη

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά την διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας στην συζήτηση του θέματος της κυκλοφορίας τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων (του τύπου που αποκαλούνται «γουρούνες») στην Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση ύστερα από πρόσφατη απόφαση και εν συνεχεία εισήγηση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θήρας, σύμφωνα με την οποία προτείνονταν στο Σώμα, η λήψη απόφασης για την κυκλοφορία τους σε μέγιστο ποσοστό 20% στο νησί.

Σκοπός και αιτιολογικό της απόφασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θήρας, ήταν ο έλεγχος και περιορισμός της χρήσης τους, με επιθυμητό αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου του νησιού από την κυκλοφορία των συγκεκριμένων οχημάτων που εμφανίζονται να δημιουργούν προβλήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.

Ως λάθος χειρισμός με την ολοκλήρωση της συζήτησης και την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας, μπορεί να θεωρηθεί η διάσπαση ενότητας της ψήφου των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που στήριζαν στα βασικά της σημεία  την απόφαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε δύο προτάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το τέλος της συζήτησης. Στην πρόταση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής που προέβλεπε την εφαρμογή του Νόμου για ανώτατο όριο 20% στα τρίτροχα και τετράτροχα οχήματα άνω των 50cc, και την πρόταση των κυρίων Καμπουράκη και Καφούρου, σύμφωνα με την οποία και πάντοτε στο ίδιο πλαίσιο, του ελέγχου και περιορισμού της χρήσης των συγκεκριμένων οχημάτων, για επιχειρήσεις με άδεια εως 31.12.2014 και για το 2015 θα ίσχυε η κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων σε ανώτατο ποσοστό 40%, για το 2016 σε ποσοστό 30% και για το 2017, 20%, σε συνδυασμό με την ανάγκη τροποποίησης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και την προετοιμασία ενός σχεδίου μιας νέας Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου Θήρας.

Οι δύο παραπάνω προτάσεις διέσπασαν τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα οι αρνητικές ψήφοι για το θέμα να υπερισχύσουν.  

Η πρόταση των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας όπως διαμορφώθηκε προέβλεπε για το 2015 την νόμιμη χρήση του συγκεκριμένου τύπου των οχημάτων σε ποσοστό 60% και τον σχεδιασμό μιας νέας Κανονιστικής απόφασης του Δήμου Θήρας που να απαγορεύει την χρήση σε όλα τα οχήματα αυτού του τύπου κάτω των 50 κυβικών.


Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των επαγγελματιών ενοικιαστών αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων της Σαντορίνης, πρότεινε την έγκριση της χρήσης τους σε ποσοστό 80% για το 2015 και την σταδιακή μείωσή τους.