Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2014

εξέλιξη έρευνας επιστημονικής ομάδας ΑΠΘ στην Κόκκινη Παραλία και τις Αποθήκες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Τη Σαντορίνη επισκέφθηκε πρόσφατα, για μία ακόμη φορά, η επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πραγματοποιώντας γεωλογικές και τεχνικογεωλογικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου που της ανέθεσε ο Δήμος Θήρας με την Προγραμματική Σύμβαση με θέμα «Γεωλογική διερεύνηση και εκτίμηση επικινδυνότητας καταπτώσεων και υποβολή προτάσεων μέτρων στήριξης - ενίσχυσης των πρανών της Κόκκινης Παραλίας και των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή Αποθήκες, Δήμου Θήρας».

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε όλο το μήκος της Κόκκινης παραλίας, στην περιοχή στάθμευσης της Κόκκινης παραλίας και στην οδό στην θέση «Αποθήκες» ανατολικά του χωριού του Ακρωτηρίου όπου έγιναν σημαντικές καταπτώσεις και καταστροφή του δρόμου τον Δεκέμβριο του 2012.
Οι γεωλογικές εργασίες περιελάμβαναν τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση, λεπτομερείς γεωλογικές μετρήσεις και αποτυπώσεις και κυρίως προσδιορισμό των κινηματικώς ασταθών περιοχών. 

Σημαντικό εργαλείο για την πραγματοποίηση της έρευνας αποτέλεσε η χρήση συστήματος τηλεπισκόπησης τεχνολογίας LIDAR (Light Detection And Ranging, αντίστοιχο του γνωστού RADAR, μόνο που αντί για ραδιοκύματα, στην εδώ περίπτωση είναι ακτίνα λέιζερ) του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα οι καταπτώσεις οφείλονται στη γεωλογική φύση το υλικού της παραλίας , στις ασυνέχειες που οφείλονται και στον τεκτονισμό της περιοχής, στο απότομο ανάγλυφο της παραλίας και βέβαια στη διαβρωτική δράση της θάλασσας και του αέρα.

Τα επόμενα στάδια της έρευνας περιλαμβάνουν τοπογραφικές αποτυπώσεις (από ειδικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΕΜΠ) όπου θα μπορούν να αποτυπωθούν αναλυτικά τεμάχη με σημαντική επικινδυνότητα πτώσης ή ολίσθησης, οι γεωλογικές πληροφορίες και να εμφανίζεται η τοποθέτηση των μέτρων προστασίας που θα προταθούν.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Λέκτορας Τεχνικής Γεωλογίας Βασίλης Μαρίνος με συνεργάτες τους γεωλόγους Δρ. Γιώργο Παπαθανασίου και Δρ. Τριαντάφυλλο Κακλή και τους γεωτεχνικούς μηχανικούς Γιώργο Προυντζόπουλο και Πέτρο Φορτσάκη. Ειδικός συνεργάτης του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Γεωλογίας Σπύρος Παυλίδης.