Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για χωροταξικό σχεδιασμό στις ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2018

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε σήμερα τη νομοθετική έκθεση του για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η οποία αν αποσπάσει τη συμφωνία των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών μέσα στο 2014, θα σημαίνει πως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης θα πρέπει να καταρτίσουν σύγχρονα χωροταξικά σχέδια για τις θάλασσές τους μέχρι το 2018.

Ως εισηγητής των Σοσιαλιστών του ΕΚ για το θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε τα οφέλη της προτεινόμενης Οδηγίας κατά την εισήγησή του. Συγκεκριμένα, στάθηκε στο γεγονός πως θα απλοποιήσει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε νέους θαλάσσιους κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 1.5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Οδηγία θα προτάξει επίσης μέτρα για μία πιο συστηματική διαχείριση των παράκτιων ζωνών ώστε μεταξύ άλλων να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των χρήσεων της θάλασσας και των ακτών. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών μεταξύ άλλων φέρνει τους ίδιους τους κατοίκους των παράκτιων ζωνών (200 εκατομμύρια στην Ε.Ε.) στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων μέσα από διαβουλεύσεις για τα παράκτια μέτωπα.

Μετά από εισήγηση του Σ. Δανέλλη, το τελικό κείμενο του ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνει ως επίσημο στόχο και τη προστασία της δημόσιας πρόσβασης στη θάλασσα. Επιπλέον, με τροπολογίες του, ο έλληνας ευρωβουλευτής προσδιόρισε πως οι γειτονικές χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να βαδίσουν προς ένα κοινό όραμα για τη χρήση των κοινών τους θαλάσσιων λεκανών.

Για να τεθεί σε ισχύ η Οδηγία, θα πρέπει πρώτα να υιοθετήσουν τη θέση τους επί της πρότασης και οι κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών. Την επόμενη βδομάδα το ΕΚ θα δώσει στη γερμανίδα εισηγήτρια Gesine Meissner την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα Κράτη Μέλη. Συνεπώς, η πρόοδος του νομοθετικού φακέλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει η Ελληνική Προεδρεία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, με σκοπό τον ενιαίο συντονισμό των αυξανόμενων χρήσεων του θαλασσίου χώρου, την προστασία των περιοχών Natura 2000, και τη δημόσια διαβούλευση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Ο χωροταξικός σχεδιασμός στη θάλασσα εγκαθιδρύει καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις και διευκολύνει την εξέλιξη νέων και αναπτυσσόμενων κλάδων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η θαλάσσια βιοτεχνολογία.