Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

νέα αποτελέσματα και στοιχεία από την «εργάνη»

Τα νεότερα στοιχεία του προγράμματος «εργάνη» παρουσίασε το Υπ. Εργασίας.

Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο συλλογής διοικητικών στατιστικών δεδομένων και, παράλληλα, έναν κομβικό μηχανισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα με τεράστιες αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες για τη δημόσια διοίκηση και τους φορείς άσκησης πολιτικής.

Κάθε μήνα και από την 1η Μαρτίου 2013, οπότε και «γεννήθηκε» το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές του μισθωτού προσωπικού των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας τις ροές μισθωτής απασχόλησης. Σήμερα, όμως, και με αφορμή την ολοκλήρωση της δίμηνης (15.9.2013 έως 15.11.2013) διαδικασίας κατάθεσης καταστάσεων προσωπικού από το σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών που απασχολούν εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας, αναδεικνύεται μια ακόμη πρωτοποριακή εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»: η αναλυτική καταγραφή της συνολικής μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο ετήσιο δελτίο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καταγράφεται – για πρώτη φορά στη χώρα μας - το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους.

Με δυο λόγια, έχουμε πλέον ως χώρα μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε συνδυασμό δε με την αντίστοιχη καταγραφή των ροών εισόδου και εξόδου (προσλήψεις και αποχωρήσεις) είναι εφεξής εφικτή η συνεχής και διαρκής παρακολούθηση των μεγεθών της μισθωτής απασχόλησης από μήνα σε μήνα, από ημέρα σε ημέρα, ακόμη και από ώρα σε ώρα.

 Η «ΕΡΓΑΝΗ», μαζί με όλα τα άλλα σύγχρονα εργαλεία και πληροφοριακές υποδομές που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Υπουργείο Εργασίας («ΗΛΙΟΣ», «ΑΡΙΑΔΝΗ», «ΕΣΤΙΑ», «ΑΡΤΕΜΙΣ») ή αναπτύσσονται σήμερα («ΑΤΛΑΣ»), αποτελούν καινοτόμες, στέρεες δομές και θεσμούς που θα μείνουν, καθώς ενισχύουν το στρατηγικό και παρεμβατικό ρόλο της πολιτείας προς όφελος της οικονομίας και, κυρίως, του κόσμου της εργασίας.