Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2013

οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της απασχόλησης

Πραγματοποιήθηκε στις 10.9 στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO). Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας, κ. Άννα Στρατινάκη. 
Το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας της συνάντησης ήταν η Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή της Οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων (posting of workers) στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών. Οι υπουργοί Απασχόλησης, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, επέτυχαν συμφωνία επί της Πρότασης Οδηγίας. Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι εξασφαλίζει, τόσο την ελευθερία στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διακρατική παροχή υπηρεσιών, όσο και το σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ενόψει της ανάληψης της εξαμηνιαίας Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα, την 1 Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Πολιτικής. Κατά την παρουσίασή του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι,

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια κρίσιμη, διττή μεταβατική περίοδο. Αφενός κατά το προσεχές εξάμηνο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση και η επαναφορά της σε τροχιά ανάκαμψης. Αφετέρου το Συμβούλιο της ΕΕ, σε συνεργασία με τα άλλα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση πολιτικών για την υπέρβαση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα από τη πλευρά της κατά την Προεδρία θα επιδιώξει, τόσο μέσα από τις προτεραιότητές της συνολικά όσο και στο πεδίο της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Πολιτικής ειδικά, να αναδείξει την θετική, αναπτυξιακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που θέτει στο επίκεντρο τις κοινές μας αρχές και αξίες, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση ως προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά της. 
Κατά το προσεχές διάστημα θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο της επιτυχούς διεξαγωγής του Εξαμήνου, για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου για την Κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. Ο πολιτικός αυτός στόχος θεμελιώνεται άλλωστε και στην Κοινωνική Ρήτρα της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία το σύνολο της εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να αξιολογείται υπό το πρίσμα των κοινωνικών της επιπτώσεων.