Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2013

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας) - νομικός πολιτισμός και πολιτική νομιμότητα

Σύμφωνα με κείμενο του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας με αποδέκτες το ΥΠΑΙΘ,  την ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, και τα ΜΜΕ,

Με έγγραφό του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου ζητά από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στις ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία.

Η ενέργεια αυτή του κ. Σ. Κεδίκογλου προκαλεί αγανάκτηση και διαχέει καχυποψία, ως προς τις προθέσεις του, στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δικαίως θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της συν-κυβερνητικής επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και είναι σαφώς εκδικητική για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Στο άνω έγγραφό του ο Υφυπουργός επικαλείται «το συμφέρον των μαθητών και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» και στηρίζει νομικά την απόφασή του στο  άρθρο 16, παρ. 3 του ν. 1264/82.  Η επιλεκτική χρήση όμως νομικών αποσπασμάτων αποδεικνύει την έλλειψη νομικών ή και άλλων επιχειρημάτων. Και εν προκειμένω νομικά ή και άλλα επιχειρήματα είναι όχι μόνο το άρθρο 16, παρ. 3 του ν. 1264/82 και η διά πάσαν χρήσιν φράση  «το συμφέρον των μαθητών και η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» αλλά και άλλα άρθρα του Νόμου (αναφέρονται….)

Κατόπιν τούτων καλούμε τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σ. Κεδίκογλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και τα ανωτέρω, να επανεκτιμήσει την απόφασή του και να αποσύρει την εν λόγω εγκύκλιο, τους δε αρμόδιους Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ, να συνεχίσουν να χορηγούν κανονικά τις συνδικαλιστικές άδειες για τις επόμενες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, αφού αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλέγμα και τη διοικητική πρακτική των προηγούμενων χρόνων.