Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης

 Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, με τα πολλά από τα παλιά υπόσκαφα σπίτια να βρίσκονται κάτω από τους στενούς δρόμους που γίνονται οι εργασίες, σε συνδυασμό με το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καθώς και του μικρού εύρους των δρόμων του οικισμού, οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα…



Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2014.

Το έργο εκτελείται από την ΔΕΗ και εργαζομένους της επιχείρησης, και γίνεται στο πλαίσιο των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που γίνονταν στα μέσα του φετινού Αυγούστου λόγο σοβαρής ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Μονόλιθο.

Οι εργαζόμενοι που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο έχουν μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα, μιας και έχουν εργαστεί για την υπογειοποίηση των καλωδίων σε ολόκληρο τον οικισμό της Οίας που διήρκησε 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2004, στην υπογειοποίηση των καλωδίων στον Μανωλά της Θηρασιάς που ολοκληρώθηκε το 2008 καθώς και σε ανάλογα έργα σε περιοχές της Αθήνας.

Αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στο έργο ανοίγουν με μηχανήματα τα χαντάκια απ όπου θα περάσουν τα καλώδια της ηλεκτροδότησης, με την συγκεκριμένη φάση να είναι από τις δυσκολότερες μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις και λόγο της ιδιαιτερότητας του οικισμού, η δουλειά γίνεται η ολοκληρώνεται με χειροκίνητα μηχανήματα.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών του έργου αλλά και του ανθρώπινου κόπου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του είναι ότι σε πολλά σημεία του οικισμού είναι αδύνατη η χρήση μικρών ερπυστριοφόρων κρουστικών οπότε και οι εργασίες πραγματοποιούνται με χειροκίνητα κρουστικά μηχανήματα.

Το έργο αναμένεται να διακοπεί για δέκα μέρες κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς και να συνεχιστεί αδιάκοπα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με την επιχείρηση οι καταναλωτές σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε κάθε αντίστοιχη δεν επιβαρύνονται με τα κόστη των συνδέσεων των του σπιτιού τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας θα αποκατασταθεί το πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας του οικισμού, ενώ με την απομάκρυνσή τους οι κολόνες του δημόσιου φωτισμού θα αντικατασταθούν από καλαίσθητα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν σε τοίχους γύρω από την πλατεία καθώς και κατά μήκος των κεντρικών και όχι μόνο δρόμων του χωριού.

Σύμφωνα με την επιχείρηση με την ολοκλήρωση του έργου στο Μεγαλοχώρι, η υπογειοποίηση των καλωδίων σε περιοχές της Σαντορίνης ως ανταποδοτικό όφελος στις διακοπές στην ηλεκτροδότηση τον Αύγουστο του 2013, αναμένεται να ξεκινήσει σε περιοχές των Φηρών και του Εμπορείου.

Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων στις περιοχές του νησιού που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.