Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013

ομιλία υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του κ. Βρούτση,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, μια περίοδο ανακατατάξεων και σημαντικών αλλαγών. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.
Απο τη μια πλευρά, η Ευρώπη καλείται ν’ αντιμετωπίσει μια ιστορική πρόκληση.  Να συγκεράσει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, με την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας.
Μιας οικονομίας, που μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δράσεις θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Γιατί και η σημερινή εκδήλωση είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και χρήσιμη.
Διότι πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ελληνική προεδρία, από μία χώρα που τα κατάφερε ενώ έχει υποστεί μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της, μείωση πρωτόγνωρη για χώρα σε καιρό ειρήνης και η επιτυχία της είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης.
Από την άλλη, στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση και εμπέδωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ώστε όχι μόνο η οικονομία μας να εξέλθει απο αυτή την πολυχρονη δοκιμασία της κρίσης, αλλά να αποκτήσει μια παραγωγική και εξωστρεφή διάσταση που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και το σεβασμό στην αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία. Που θα παράγει απασχόληση, εισοδήματα και κοινωνική ευημερία.
Και τα δύο παραπάνω εγχειρήματα έχουν μια κοινή συνισταμένη. Ένα κοινό προαπαιτούμενο. Την κοινωνική συνεννόηση, την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, την ύπαρξη μιας διαρκούς και γόνιμης διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου.

Ως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας θεωρούμε τον κοινωνικό διάλογο και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, κομβικές συνιστώσες στην επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας απο την κρίση.

Ο ρόλος των εργοδοτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα, είναι σήμερα στην Ελλάδα περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός απο ποτέ. Ουσιαστικά σήμερα, αναδύεται ένα πρόσθετο και απαιτητικό πλαίσιο ευθύνης για τις εργοδοτικές οργανώσεις και, γενικότερα, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.  
Εξάλλου, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σήμερα η Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο «πληρώνει» την αδράνεια και αναβλητικότητα του παρελθόντος. Όταν τότε αντιμετωπίζαμε τις αναγκαίες αλλαγές με φοβικότητα και υπεκφυγές.


Τώρα τα πράγματα, οι πολιτικές και οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζεται ένα θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ένα οικονομικό και  πολιτικό κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικών προσδοκιών. Χρειάζονται απλοί και σταθεροί κανόνες που ισχύουν για όλους, άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης.