Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013

ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα απασχόλησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου συμφωνήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στην Κύπρια υπουργό τις νέες πληροφοριακές υποδομές και τα συστήματα που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εργασίας για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και την οργανωτική αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από την πλευρά της η κ. Αιμιλιανίδου εκδήλωσε στον κ. Βρούτση το ενδιαφέρον της για την άμεση παροχή στην Κύπρο της τεχνογνωσίας των δύο πληροφοριακών συστημάτων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα συστήματα «Εργάνη» και «Αρτεμις», ενώ ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό ότι στην Κύπρο προχωρούν σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή καθώς μετατρέπονται τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης και οι άνεργοι που επιθυμούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας οφείλουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές σε θέσεις που τους υποδεικνύουν οι υπηρεσίες απασχόλησης (ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωφελή εργασία).

Παράλληλα  υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που είχε η συγκέντρωση όλων των επιδομάτων που χορηγεί η κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες σε ένα και μόνο υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας. Τέλος, ανέφερε ότι τα καταστήματα ανοίγουν όλες τις Κυριακές υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις εργασίας για αυτή την περαιτέρω λειτουργία τους θα καλύπτονται με νέες προσλήψεις και όλα αυτά με την απόλυτη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.