Άρθρο σχετικά με την κουζίνα της Σαντορίνης δημοσιεύθηκε και
βρίσκεται αναρτημένο στην σελίδα http://www.stuff.co.nz/travel/destinations/europe/9394669/Santorini-gets-serious-about-romance-sunsets-and-food
Σύμφωνα με μέρος και με ελεύθερη απόδοση του κειμένου, η
Σαντορίνη που είναι γνωστή και δημοφιλής για το σκηνικό και το τοπίο της, και
λιγότερο ως οργανωμένος γαστρονομικός προορισμός, έχει ξεκινήσει να κάνει
σημαντικά βήματα σε αυτόν τον χώρο. Αυτός είναι κι ενας νέος κι επιπλέον λόγος
να την επισκεφθεί κανείς.
Σήμερα η Σαντορίνη καταφέρνει να συγκεντρώνει ιδιαίτερα κατά
την καλοκαιρινή περίοδο δεκάδες ταλαντούχους και διεθνώς καταξιωμένους σεφ που
προσπαθούν να προβάλουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά τοπικά προιόντα του νησιού
μέσα από την κουζίνα τους, δημιουργώντας τόσο παραδοσιακά πιάτα όσο και
καινούργιες γεύσεις.
Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στην κουζίνα του
εστιατορίου Vinsanto που
βρίσκεται στο ξενοδοχείο Vedema
Resort στο Μεγαλοχώρι, μέσα
από την οποία βγαίνουν πιάτα που έχουν δημιουργηθεί και καταφέρνουν να
αναδεικνύουν και να αναδεικνύονται μέσα από τοπικά παραγόμενα προιόντα, δίνοντας
την δυνατότητα στο επισκέπτη του νησιού να κάνει ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις
του τόπου.
Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις
κουζίνες των εστιατορίων Vinsanto του ξενοδοχείου Vedema Resort και Charisma του ξενοδοχείου Mystique Resort , η σεφ και των δύο εστιατορίων, Μελίνα
Χωματά, επιτυχημένα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στις κουζίνες της όλα τα
τοπικά παραγόμενα προιόντα και να δημιουργεί με αυτά μοναδικής ποιοτικής και
γευστικής αξίας πιάτα.
Σύμφωνα με την κ. Χωματά, που αποτέλεσε πρόσωπο – κλειδί στο
έτος γαστρονομίας που ανακήρυξε η Σαντορίνη του 2013, “είναι λογικό ένας σεφ να
αγκαλιάζει και να προσπαθεί να δημιουργήσει με βάση τα παραδοσιακά τοπικά
προιόντα του κάθε τόπου. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί έλληνες σεφ αντέγραφαν
τους Γάλλους συναδέλφους τους, σήμερα όμως φαίνεται ότι όλο και πιο πολύ
αναγνωρίζουν την αξία και την δημιουργική ισχύ των τοπικά παραγόμενων προϊόντων”.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια του έτους
γαστρονομίας στην Σαντορίνη δημιουργήθηκαν από πολλά εστιατόρια ειδικά μενού,
βασισμένα στα τοπικά προιόντα, σεμινάρια μαγειρικής και εκδηλώσεις σχετικές με
το φαγητό.
Στην συνέχεια του κειμένου γίνεται αναφορά στο εστιατόριο –
μεζεδοπωλείο –την αυθεντική ταβέρνα, όπως χαρακτηρίζεται στο κείμενο- “Ρακί”
που βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατεία του Μεγαλοχωρίου η οποία δίνει την
δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε
οικονομικά μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους
και της αυλές της, γνωρίζοντας τους συμμετέχοντες τα τοπικά προιόντα του νησιού
και μαθαίνοντάς τους πως μαγειρεύονται για να δημιουργήσουν αυθεντικά τοπικά
πιάτα.
Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στο Οινοποιείο του Γιώργου
Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι που παράγει υψηλής ποιότητας τοπικά κρασιά, ενώ σύμφωνα
με δήλωσή του που φιλοξενείται στο άρθρο, ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι
διαφορετικός και ξεχωριστός από κάθε άλλον στον κόσμο, κι έχει την δυνατότητα
να δίνει την πρώτη ύλη για εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.
Στο κείμενο φιλοξενούνται και δηλώσεις του βραβευμένου σεφ
Νίκου Πουλιάση που κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής στο νησί
έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την γαστρονομία του νησιού στην βάση της
δημιουργίας πιάτων με τοπικά παραγόμενα προιόντα. Στο εστιατόριό του τον “Κουκούμαυλο”
στην καλντέρα των Φηρών οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γευθούν
ξεχωριστές γεύσεις συνοδευμένες με ιδιαίτερα κρασιά.
The island
of Santorini - famed for cliff-side whitewashed Greek villages,
ebony beaches and transcendent sunsets over the Aegean
- may not yet have a reputation as a culinary and wine lover's destination. But,
that may be exactly why you would want to go there now.
A volcanic eruption
3,600 years ago, which some believe wiped out the ancient civilization of
Atlantis, not only helped shape the island's breathtaking caldera and cliffs
but it also created a fertile agricultural landscape.
The soil allows
Santorini's native grapes, wild capers, cherry tomatoes, white eggplants and
split peas, or fava, to thrive.
Today, the mythical
ancient island is abuzz with a new generation of talented chefs who are
showcasing Santorini's local products and enriching its culinary heritage with
a spin on traditional favourites.
The Vinsanto restaurant
was built around a 400-year-old wine cellar and is situated in the heart of the
island's lush vineyards.
The restaurant, within
the Vedema Resort in the medieval town of Megalohori ,
promises to take diners on a gastronomic journey with a distinctly Santorinian
flavour.
At first glance the
humble pot of yellow split peas slowing simmering with olive oil in the kitchen
of Vinsanto could be confused with a village housewife's traditional dinner
staple a few doors down the street.
But this is where the
comparisons end.
Melina Chomata, the
executive chef at Vinsanto and Mystique Resort's Charisma restaurant in Oia,
transforms the island's unique pulse into a delicate, melt-in your-mouth dish
of fava cream sauce with caramelized onions and sage served with grilled lamb
cutlets.
"It is logical for
chefs to embrace tradition. You cannot ignore it," says Chomata, one of
the key figures in Santorini's current 2013 Year of Gastronomy, which includes
special menus, cooking seminars as well as wine and food exhibitions across the
island.
"In previous years,
many Greek chefs would copy what their French colleagues were doing, but now
they are really coming into their own and making use of our wonderful local
products," she said.
"For example, fava beans
have been cultivated on the few available acres of the island for more than
3,600 years, and the volcanic soil gives them a distinctive sweet flavour very
different to the fava cultivated in other regions in Greece ."
Taking inspiration from
nearly forgotten ancient recipes and the archaic settlement of nearby Akrotiri,
Chomata has designed an exclusive series of innovative dishes such as wild
wheat risotto with sautéed calamari and thyme, spinach leaves with grilled
octopus, tahini, dried white figs and Vinsanto wine dressing, and a chocolate
mousse with pistachio flakes.
Many an aspiring cook
has fantasized about running off to a culinary school in an exotic location,
but the hefty price tag and time commitment for such courses means most
would-be chefs never do anything about making that dream come true.
Located in the picturesque cobblestone square of Megalohori , Raki - an authentic Greek
taverna, offers affordable, hands-on cooking classes where visitors can create
and taste traditional dishes, such as tomato fritters and steamed mussels with
coriander and white wine supplied by the town's very own winery.
Santorini boasts one of
the longest continuous histories of wine grape cultivation in the world, with
archaeological evidence showing it to date back almost 5,000 years.
With a tradition
spanning three centuries, the Gavalas Winery produces mostly white wine, and a
few reds, nearly exclusively from indigenous grape varieties developed in
ancient times, such as Assyrtiko and Aidani.
"Santorini's
vineyards are unlike any other in the world," says winemaker Giorgos
Gavalas.
The vines are trained
into a kouloura, a wreath-shaped vine that sits directly on the ground and,
over time, comes to resemble a basket.
"Its aim is to
protect the vines and the grape from brutal winds and the harsh summer sun and
to absorb the humidity of the sea," he said.
Vinsanto, a sweet
dessert wine, made from a blend of Assyrtiko, Aidani and Athiri wines, remains
the crown jewel of Santorini wines. This sweet dessert wine is aged in oak
casks for at least three years and it takes 10 kilograms of grapes
to make just one small bottle of Vinsanto.
Award-winning chef Nikos Pouliasis has strong ties to the island's
gastronomic identity and his restaurant Koukoumavlos, overlooking the romantic
cliffs of Fira, is a must for those who enjoy exceptional tastes pared with
outstanding wine.
Renowned for his
culinary artistry, Pouliasis is a genius when it comes to local ingredients.
Sample his masterful
crayfish with white chocolate and ginger-lime sauce and the fabulous ouzo and
anise infuse sautéed crayfish and prawns that is paired with fresh
papparedelle.
For dessert, the warm
soft cheese pastry with almond candy crust and Vinsanto wine sauce is superb.
"Food is an
adventure which should tell a story and we are in one of the most romantic
places on earth - Santorini - so I cannot help it if my food is
passionate," says Pouliasis.