Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2013

δυσαρέσκεια Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων για την αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ και απάντηση του Δήμου Θήρας

Την έκπληξη και δυσαρέσκειά της για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του τελεφερίκ κατά 1 ευρώ, εξέφρασε με επιστολή της στον Δήμο Θήρας η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων, ενώ την απάντησή του στο θέμα εξέφρασε σε απάντησή του ο Δήμος Θήρας υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αύξηση σε 7 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων,

κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του Τελεφερίκ,

Πληροφορούμεθα ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» καθορίστηκαν νέες τιμές για τα εισιτήρια του τελεφερίκ για τους επιβάτες, με αποτέλεσμα να επέρχεται αύξηση κατά 25 %.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς προηγουμένως την ενημέρωση – διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους Φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι δικαιολογημένη, όταν μάλιστα δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα που σημαίνει ότι, για να υπάρξει ανταπόκριση, πρέπει να εξασφαλίζονται ελκυστικοί όροι και προϋποθέσεις για τις διαχειρίστριες εταιρείες των κρουαζιεροπλοίων.

Η Ένωσή μας και τα μέλη της, επιδιώκουν να υπάρχει συνεννόηση και εξέταση κάθε θέματος με τους Φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία και στους διακινούμενους επιβάτες – τουρίστες. Η πολιτική αυτή της συνεννοήσεως και συνεργασίας θα θέλαμε να υπάρχει και από πλευράς του Φορέα που διαχειρίζεται το τελεφερίκ, καθώς και του αντίστοιχου για θέματα λιμένων – Λιμενικού Ταμείου.
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας απευθυνόμαστε σε εσάς κ. Δήμαρχε και προτείνουμε όπως, επειδή παρήλθε αρκετός χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση στα Γραφεία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ και δεν είχαμε καμία μέχρι σήμερα ενημέρωση για αυτά που συζητήθησαν, υπάρξει νεότερη συνάντηση είτε στη Σαντορίνη, είτε στα Γραφεία της Ενώσεώς μας, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τα προγράμματα και την πρόοδο των εργασιών, όσον αφορά τα αναγκαία έργα για την τουριστική ναυτιλία.

Στη συνάντηση αυτή σκόπιμο θα ήτο να παρευρίσκονται και οι αρμόδιοι Διοίκησης του Ιδρύματος που εποπτεύει το τελεφερίκ, ώστε να ανταλλάξουμε με την ευκαιρία και εκεί τις απόψεις, τόσο στο θέμα που έχει σχέση με την τιμολογιακή πολιτική, όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της εγκατάστασης – μονάδας, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε νέα και σύγχρονη τεχνική μορφή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, οποιαδήποτε πολιτική που οδηγεί σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, από πλευράς τελεφερίκ, θα πρέπει να μην παραγνωρίζει το γεγονός ότι:

•Είναι αναγκαία προηγουμένως η διαβούλευση με τους χρήστες.
•Πρέπει να συνδέεται και με τις προοπτικές κατασκευής της νέας εγκατάστασης τελεφερίκ, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει αναγκαστικά σε άλλες λύσεις, που θα είναι και εις βάρος της υπάρχουσας μονάδας, ένεκα της κατεύθυνσης των τουριστών στον Αθηνιό, αντί στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό.
Αναμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την προτεινόμενη συνάντησή μας.

Σύμφωνα με την απάντηση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι αιτιάσεις της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας σχετικά με την αύξηση του εισιτηρίου του Τελεφερίκ κατά ένα ευρώ.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την αύξηση του εισιτηρίου αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας καθώς η θηραϊκή κοινωνία αποφάσισε να αναλάβει τμήμα του βάρους και της ευθύνης της πολιτείας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Στην προσπάθειά του ο  Δήμος Θήρας να εξεύρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στα νησιά μας, Θήρα και Θηρασία, έκρινε αναγκαία την αύξηση κατά ένα (1) ευρώ του εισιτηρίου του τελεφερίκ καθώς είναι σίγουρος ότι και οι επισκέπτες θα επωφεληθούν  ομοίως με τους κατοίκους από τις παροχές υγείας.

Η αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ γίνεται μετά από επτά (7) έτη κατά τα οποία η τιμή παρέμεινε σταθερή, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του μεσοσταθμικού κόστους λειτουργίας της μονάδας του τελεφερίκ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους και των φόρων αυτού, η αύξηση των τιμών των ανταλλακτικών τα οποία εισάγονται από την Ελβετία, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αύξηση του Φ.Π.Α. τα τελευταία 4 έτη από 6% στο 9%, γεγονότα τα οποία προσέφεραν στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας καθαρή μείωση του κόστους.    
           
Η αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ γίνεται μετά από επτά (7) έτη κατά τα οποία η τιμή παρέμεινε σταθερή, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του μεσοσταθμικού κόστους λειτουργίας της μονάδας του τελεφερίκ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μέση αύξηση του ενεργειακού κόστους και των φόρων αυτού, η αύξηση των τιμών των ανταλλακτικών τα οποία εισάγονται από την Ελβετία, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αύξηση του Φ.Π.Α. τα τελευταία 4 έτη από 6% στο 9%, γεγονότα τα οποία προσέφεραν σε εσάς καθαρή μείωση του κόστους.    

Πέραν των ανωτέρω οι λόγοι που επιβάλλουν την αύξηση του εισιτηρίου αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας καθώς η θηραϊκή κοινωνία αποφάσισε να αναλάβει τμήμα του βάρους και της ευθύνης της πολιτείας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Στην προσπάθειά του ο  Δήμος Θήρας να εξεύρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στα νησιά μας, Θήρα και Θηρασία, έκρινε αναγκαία την αύξηση κατά ένα (1) ευρώ του εισιτηρίου του τελεφερίκ καθώς είναι σίγουρος ότι και οι επισκέπτες θα επωφεληθούν  ομοίως με τους κατοίκους από τις παροχές υγείας.

Όσον αφορά στην προοπτική κατασκευής της νέας εγκατάστασης τελεφερίκ σας ενημερώνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας.

Η πρόθεσή σας να κατευθύνετε τους τουρίστες στον Αθηνιό, μειώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του Ιδρύματος Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού, θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίθεση με τον κοινωφελή σκοπό που εξυπηρετεί το Ίδρυμα, το οποίο επί σειρά πολλών ετών έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην κοινωνία της Σαντορίνης όσο και στους επισκέπτες της.
Όσο αφορά στην πρότασή σας για συνάντηση σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε.