Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2013

προβλήματα με την λειτουργία των ΓΕΦ (γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων)

Προβλήματα με την λειτουργία των ΓΕΦ (γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων) αντιμετωπίζουν οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου μιας και όπως υποστηρίζουν οι Δήμοι των περιοχών στις οποίες βρίσκονται, τα γραφεία αυτά, με βάση το αντικείμενο των εργασιών τους, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία άμεσης και επιτόπιας επίλυσης ακόμη και του πιο απλού φορολογικού θέματος ενώ η ουσιαστικά παντελής απουσία φορολογικών αρμοδιοτήτων έχει οδηγήσει σε απόγνωση, απλούς φορολογουμένους και επιχειρηματίες των νησιών, καθώς και επαγγελματίες, που συναλλάσσονταν σχεδόν καθημερινά με τη Δ.Ο.Υ.

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών τους οι νησιωτικοί Δήμοι προτείνουν και λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των ΓΕΦ υπηρετούν ελάχιστοι  εφοριακοί υπάλληλοι (πχ στην Άνδρο 2) οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους μέσα σε ένα ασαφές πλαίσιο, χωρίς ουσιαστικά «μέσα» και «εργαλεία».

Τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί σε Άνδρο και Κύθνο.

Σύμφωνα με επιστολές των παραπάνω Δήμων,

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών αγνόησε τη νησιωτική πραγματικότητα, τις δυσχερείς έως συχνά ανύπαρκτες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, το υψηλό κόστος μετάβασης από το νησί στη Δ.Ο.Υ. υποδοχής, την αδυναμία των νησιωτικών πληθυσμών, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες, να εξυπηρετηθούν μέσω διαδικτύου, την αδυναμία πολλών φορολογουμένων, να καταβάλουν αντάλλαγμα για οποιαδήποτε φορολογική υπηρεσία είχαν μέχρι σήμερα δωρεάν στη διάθεσή τους, κλπ.

Ελπίζουμε οι παραπάνω προτάσεις μας να τύχουν της δέουσας προσοχής σας! Είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να τις αναπτύξουμε αναλυτικότερα, προς κάθε αρμόδιο, με τελικό στόχο την επίλυση όλων των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει, αλλά και την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού στις νησιωτικές, ευαίσθητες και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, προς όφελος και των κατοίκων των νησιών και της πολιτείας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας.