Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2012

τα 90, πρώτα!, χρόνια του, γιορτάζει φέτος το «Ακταιον» …

 Τα 90 .. πρώτα χρόνια στην νόστιμη και όμορφη διαδρομή του στην ιστορία της Σαντορίνης, γιορτάζει φέτος το οινομαγειρείο «Ακταιον» στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης.


Το «ταξίδι» του οινομαγειρείου «Ακταιον» στον χρόνο ξεκίνησε το 1922 από την πρώτη γενιά της οικογένειας Ρούσσου, που με κέφι και μεράκι υποδέχονταν τους φίλους και επισκέπτες του νησιού και του χώρου που δημιούργησαν, και συνεχίζει μέχρι σήμερα, 90 χρόνια μετά, χωρίς … διακοπές, από τον .. εκπρόσωπο της 3ης γενιάς της οικογένειας, τον Βαγγέλη Ρούσσο, γνωστό με την «καλλιτεχνική» του υπογραφή «Πέπος», να προσφέρει ειλικρινείς γευστικές εμπειρίες σε κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης.

Για να ενημερώσει τον κόσμο του για την φετινή γιορτή του, το «Ακταιον» δημιούργησε και τύπωσε σουπλά, καθώς και πολλές διαφορετικές κάρτες στις οποίες απεικονίζεται με χαρακτηριστικές λεζάντες η ιστορία του χώρου, καθώς και εν μέρει, του νησιού.

Το φετινό «μήνυμα» του «Ακταιον» μας λέει,

1922 – 2012 .. Η ζωντανή ιστορία της γεύσης στη Σαντορίνη.. μέσα από τρεις γενιές, σαν μια παλιά μυστική συνταγή γεμάτη εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους και πολύ αγάπη.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας που ομόρφυνε την διαδρομή μας όλα αυτά τα χρόνια και θα ήταν τιμή μας να τη συνεχίσουμε για πολλά ακόμη χρόνια.


Πολλές και .. χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα του «Ακταιον» καθώς και τις ευχές φίλων για την φετινή του επέτειο του, μπορείτε να δείτε στην σελίδα του γκρούπ του εδώ: https://www.facebook.com/groups/401703386511031/ 

Ενώ, σύμφωνα με το κείμενο στην σελίδα του γκρουπ του «Ακταιον» στο facebook, σχετικά με την φετινή επέτειο, διαβάζουμε ότι,

Στην κεντρική πλατεία, στο Φηροστεφάνι, υπάρχει ένα οχυρό που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και στις συνήθειες της εποχής, το Ακταίον.
Οινομαγειρείο από το 1922, αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του νησιού.
Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Ρούσσος όχι μόνο κατόρθωσε να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση αλλά και να διαμορφώσει έναν καλαίσθητο χώρο ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Καθημερινά επιμελείται ο ίδιος την τροφοδοσία του μαγαζιού για να ελέγχει την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων.
Το μενού είναι βασισμένο στα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης και σε μαγειρευτά πιάτα, τα οποία σε τίποτα δεν διαφέρουν από το γνήσιο σπιτικό φαγητό.
Το μοναδικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το πού θα καθίσετε.
Τα ασβεστωμένα τοιχάκια έξω και οι ευκάλυπτοι θυμίζουν έντονα σκηνικό παλιού ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο συμπληρώνει ιδανικά τη θέα της Καλντέρας.

Tο εσωτερικό του Ακταίον κάνει τη φαντασία να δουλεύει!
Είναι όλο διακοσμημένο από ξυλόγλυπτα έργα του Πέπου, του Βαγγέλη δηλαδή, οποίος έχει ήδη στο βιογραφικό του τρεις ατομικές εκθέσεις.

Ουσιαστικά είναι σαν να απολαμβάνεις το φαγητό σου σε μία μικρή γκαλερί. Αν και το Ακταίον αξίζει να το επισκεφτείς για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι διατηρεί όσα έχουμε χάσει με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής: γνήσιο φαγητό, ανθρώπινες τιμές και πολλή ζεστασιά μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά.


οινομαγειρείο «Ακταιον», Φηροστεφάνι Σαντορίνης, 22860 22336