Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2012

η Αγία Μαρίνα στο Μεγαλοχώρι









Για μια ακόμη φορά γιόρτασε φέτος η όμορφη και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εκκλησία της «Αγίας Μαρίνας» στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.
Το μικρό και όμορφο ξωκλήσι χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια, στην μνήμη της Αγίας Μαρίνας, με τις σχετικά πρόσφατες εργασίες για την συντήρησή του να αποκαλύπτουν τον μοναδικό ίσως ναό στο νησί που είναι χτισμένος αποκλειστικά από λαξεμένες πέτρες και μάρμαρο, υλικά δυσεύρετα και δυσκολοδούλευτα για το νησί. Πριν τις εργασίες που έγιναν μες την επίβλεψη του των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπ. Πολιτισμού, ο όμορφος ναός είχε «ασπριστεί» με αποτέλεσμα η ομορφιά του εάν όχι να καταστραφεί, στα σίγουρα να «κρυφτεί» για πολλές δεκαετίες. Με το τέλος των εργασιών συντήρησης, η ομορφιά και η ιστορική σπουδαιότητα του μικρού ναού αποκαλύφθηκαν και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σε όσους το επισκέπτονται κατά την διάρκεια των ετήσιων εορτασμών του, το απόγευμα της παραμονής καθώς και ανήμερα της γιορτής του στις 17 Ιουλίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης και η σημαντικής ιστορικής αξίας εικόνες που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του μικρού ναού.