Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2012

συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης 19.7 - το ρεπορτάζ..

Ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαντορίνης στην συνεδρίασή του στις 19.7 το «κλείσιμο», τον οικονομικό απολογισμό του 2010, που αφορούσε τον Δήμο Θήρας και την πρώην κοινότητα της Οίας.

Στην συνεδρίαση που κινήθηκε σε ήπιους τόνους, πλήν όμως έδωσε το στίγμα της επερχόμενης προεκλογική περιόδου, ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος εμφανίστηκε υποστηρικτής της «γραμμής της λιτότητας και της εγκράτειας» στο πλαίσιο του γενικότερου οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην χώρα και στους δήμους της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περικοπές πόρων από το κράτος προς τους ΟΤΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, καθώς και -με αφορμή το τρέχον έτος- τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν σε ότι αφορά τις εισπράξεις του Δήμου, παρουσιάζοντας παραδείγματα «κωδικών», με τις αποκλίσεις μεταξύ των προυπολογιζόμενων εσόδων με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί να προσεγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις την σχέση του 1 προς 5 ή, και 10… Στις τοποθετήσεις του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μείωση των δαπανών της σημερινής Δημοτικής Αρχής από το ξεκίνημα της θητείας της και σε σχέση με το παρελθόν, κατά 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες ευρώ, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να γίνει «οικονομία» στις δαπάνες του Δήμου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας, έκανε λόγο για «υφεσιακή πολιτική και επιλογές του Δήμου Θήρας», για χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του Οργανισμού αλλά δεν αξιοποιούνται σωστά καθώς και για έργα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής μπορούν να χαρακτηριστούν «τσιγκούνικες» -αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα της .. γνωστής φυσιογνωμίας των κινουμένων σχεδίων του Disney, του Σκρούτζ Μακ Ντάκ (!) ο οποίος αρέσκονταν στην συγκέντρωση χρημάτων..-
Ο κ. Σιγάλας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έκανε αρκετές αναφορές στο παρελθόν, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιδήμαρχος αλλά και ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος είχε πάρει αποφάσεις για τον περιορισμό των εξόδων του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον τομέα της καθαριότητας τον οποίο είχε αναλάβει η τότε δημοτική αρχή από ιδιωτική εταιρία, μειώνοντας κατά πολύ το τελικό κόστος και έχοντας παράλληλα καλό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Σιγάλα, ο Δήμαρχος εντόπισε την ουσία της διάστασης των απόψεων στις διαφορετικές «αναγνώσεις» και προσεγγίσεις των οικονομικών και του ταμείου του Δήμου, κάνοντας λόγο για «διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές» περί των οικονομικών, υποστηρίζοντας την επιλογή ύπαρξης «αποθεματικού» στο ταμείο του Δήμου.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν αναλυτικές αναφορές στα «οικονομικά των ταμείων» του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και του Ιδρύματος «Τελεφερίκ» σχετικά με την δυνατή καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων τους, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα έσοδα.