Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης - απολογισμός

Στον απολογισμό του έργου και των δράσεών της για το 2011 προχώρησε η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης (sawa)  www.sawasantorini.org 

Σύμφωνα με το κείμενο που μας έστειλε,

Πρόγραμμα Διαχείρησης Αδέσποτων
Το 2011, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Σκύλων, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και τους κτηνιάτρους Μαργαρίτα Βάλβη και Δημήτρη Κωνσταντίνου ανέλαβαν την στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση συνολικά 170 σκύλων, 83 αρσενικών και  87 θηλυκών. Επιπλέον η ΕΖΘ κάλυψε το κόστος για την στείρωση 60 επιπλέον αδέσποτων σκύλων.
 Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας λειτούργησε Καταφύγιο για Αδέσποτους Σκύλους, την καθημερινή φροντίδα των οποίων ανέλαβαν εθελοντές. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 165 επιτυχημένες υιοθεσίες σκύλων του Καταφυγίου. Όλοι οι σκύλοι αυτοί επανεντάχθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υιοθεσίας και την συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων παγκοσμίου κύρους. Περισσότερα από 50 επιπλέον αδέσποτα είχαν την τύχη να υιοθετηθούν απευθείας από τους δρόμους, κυρίως από τουρίστες και επισκέπτες του νησιού που τα αγάπησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους - η ΕΖΘ συνέδραμε με κάθε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες.
Δυστυχώς, το 2011 εμπεριείχε και δυσάρεστα συμβάντα με αδέσποτους σκύλους που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης, ασθένειας κτλ. Και τα δύο Κτηνιατρεία πρόσφεραν θεραπείες σε περισσότερες από 190 περιπτώσεις σε συνεργασία με την ΕΖΘ και τον Δήμο Θήρας.

Το 2011, στειρώθηκαν συνολικά 236 γάτες, 158 θηλυκές και 78 αρσενικές. Τα Κτηνιατρεία γενναιόδωρα ανέλαβαν την στείρωση των γατών στη  συμβολική τιμή των € 30 για κάθε θηλυκή και των € 15 για κάθε αρσενική γάτα. Επιπλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 220 γάτες, που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης ή ασθενειών, δέχθηκαν θεραπείες και στα δυο Κτηνιατρεία.

Πρόγραμμα Διαχείρησης Ιπποειδών                                                                        
Κατά την διάρκεια του 2011, η ΕΖΘ συνέχισε την στενή της συνεργασία με την Βρετανική Οργάνωση Donkey Sanctuary για την εφαρμογή της Κανονιστικής Κυκλοφορίας Αγοραίων Ιπποειδών. Αν και ο δρόμος μπροστά διαφαίνεται μακρύς, κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης άρχισαν να γίνονται αισθητά, προσφέροντάς μας μεγαλύτερα κίνητρα για να φτάσουμε στον στόχο μας.
Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας προσέφεραν «καταφύγιο εφ’ όρου ζωής» σε εγκαταλελειμμένα, γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, μουλάρια και άλογα στο Καταφύγιο που λειτουργεί στον Καρτεράδο. Αυτά τα ζώα έχουν αποσυρθεί από τις δύσκολες μέρες εργασίας και τώρα απολαμβάνουν την υπόλοιπη τους ζωή σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον με την καθημερινή φροντίδα εθελοντών. Όλα τα ιπποειδή ήταν υπό την  κτηνιατρική παρακολούθηση των δύο Κτηνιάτρων μας και δέχθηκαν έκτακτες επισκέψεις από Οδοντίατρους Ιπποειδών και Πεταλωτές σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων- GAWF και την Οργάνωση Donkey Sanctuary.
Η Οργάνωση Donkey Sanctuary, σε συνεχόμενη βάση υποστήριξε το Καταφύγιο Ιπποειδών της ΕΖΘ, αποστέλλοντας φαρμακευτικές προμήθειες, παλτά και εξοπλισμό για τα ζώα. Επιπλέον χορήγησε την αγορά νέας ταΐστρας, καθώς και την κατασκευή κατάλληλης περίφραξης  για τον χώρο όπου ζούνε τα ιπποειδή.

Άγρια Πανίδα
Ο βασικός σκοπός της ΕΖΘ είναι η παροχή βοήθειας σε όποιο ζώο έχει ανάγκη - φυσικά τα άγρια ζώα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, και κυρίως τα άγρια πουλιά. Αυτά τα ζώα αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο προκειμένου να θεραπευθούν και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εκδηλώσεις - Ενημέρωση Κοινού
Τον Απρίλιο του 2011 η ΕΖΘ οργάνωσε Πασχαλινό Παζάρι προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για  τις δραστηριότητές της και να υποστηρίξει το έργο της επιλέγοντας ένα Πασχαλινό δωράκι φτιαγμένο με πολύ αγάπη από τα μέλη της ΕΖΘ.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2011, η ΕΖΘ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στην Πλατεία των Φηρών, ενημερώνοντας το κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα του νησιού και κινητοποιώντας τους κατοίκους να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο αντί να ζευγαρώνουν τα ζώα τους ή να αγοράζουν ζώα από εκτροφεία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011 η ΕΖΘ συμμετείχε στο πρωτότυπο Παζάρι Αλληλεγγύης που οργάνωσε ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης -IWOS  και η διαδραστική ομάδα «Θηραίοι Πολίτες». Με τα έσοδα της εκδήλωσης αυτής η ΕΖΘ απέκτησε έναν μεγάλο μεταλλικό αρμό για την  ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων φαρμακευτικών της σκευασμάτων.

Ευχαριστίες
Καθώς η ΕΖΘ αποτελεί μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η ύπαρξή της βασίζεται εξολοκλήρου στις συνδρομές και δωρεές των φίλων και μελών της. Για αυτό, αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη μας και όλους εσάς από κάθε γωνιά του πλανήτη που ενδιαφερθήκατε και βοηθήσατε, προκειμένου να αλλάξετε την τύχη αυτών των αδέσποτων ζώων συνδράμοντας στο έργο μας με κάθε δυνατό τρόπο: κάνοντας δωρεά, προσφέροντας εθελοντική εργασία, διαδίδοντας το έργο μας, συνοδεύοντας ζώα, φιλοξενώντας ή υιοθετώντας ένα αδέσποτο και τόσα πολλά ακόμα!
Τον Οκτώβριο η ΕΖΘ, δέχθηκε 2 ιδιαίτερους εθελοντές- επισκέπτες από την Γερμανική Οργάνωση Tiershutzverein Santorini οι οποίοι πέρασαν 10 μέρες κατασκευάζοντας σπιτάκια, διπλές πόρτες, σκαλοπάτια και περιφράξεις  για τους σκύλους και τα ιπποειδή του Καταφυγίου… Αυτός ο χειμώνας ήταν ο ευκολότερος μέχρι στιγμής τόσο για τα ζώα όσο και για τους εθελοντές, καθώς το Καταφύγιο έχει γίνει πιο λειτουργικό και αποδοτικό. Όλοι εμείς στην ΕΖΘ νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη! Η Οργάνωση Tiershutzverein Santorini έχει βοηθήσει για πάνω από 15 χρόνια να βρουν καλά σπίτια αδέσποτα ζώα του νησιού και αποτελεί το δεξί χέρι της ΕΖΘ και έναν πραγματικό φύλακα άγγελο για τα ζώα της Σαντορίνης!
Είμαστε εξίσου ευγνώμονες και στις Γερμανικές Οργανώσεις Hunde in Not και Viva La Hund, καθώς και στην Δανέζικη Οργάνωση Graeske Hunde που κατάφεραν να κάνουν πολλές «ελληνικές ουρές» να κουνάνε χαρούμενα στην Βόρεια Ευρώπη!
Εκτιμούμε ιδιαίτερα όλη την υποστήριξη που έχει δείξει στο Καταφύγιό μας η Οργάνωση Donkey Sanctuary και τον συνεχόμενο αγώνα της να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ιπποειδών του νησιού.
Η ΕΖΘ οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο POSITIVE designlab που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να δημιουργήσει την νέα της ιστοσελίδα και να σχεδιάσει το νέο της λογότυπο. Η πρωτότυπη ιστοσελίδα www.sawasantorini.org αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία μας, προκειμένου να βρούμε καλά σπίτια σε αδέσποτα ζώα, να ενισχύσουμε το έργο μας και να ενημερώσουμε το κοινό. Επίσης αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ του μικρού μας νησιού και των φίλων και μελών της ΕΖΘ σε ολόκληρο τον κόσμο!
Επίσης ευχαριστούμε το Entypon για την υποστήριξη στην ανατύπωση των νέων φυλλαδίων μας σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά!
Είμαστε ευγνώμονες στην οργάνωση  World Vet Services  που με κάποιο τρόπο μας ανακάλυψαν και μας παρείχαν χρήσιμες φαρμακευτικές προμήθειες!
Αναγνωρίζουμε το έργο του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο που φιλοξένησε μικρά και μεγάλα ζώα που είχαν ανάγκη…
Ευχαριστούμε την Ένωση Λεμβούχων Θήρας για την συνεχόμενη υποστήριξή της και την κατασκευή 2 πελώριων σπιτιών για τους σκύλους του Καταφυγίου, καθώς και την Blue Star Ferries που συνέδραμε στην μεταφορά ζώων που είχαν ανάγκη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κτηνιάτρους μας Μαργαρίτα Βάλβη και Δημήτρη Κωνσταντίνου που βρίσκονταν πάντα σε εγρήγορση στο πλευρό μας.
Και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Θήρας, έναν από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προστασίας των ζώων και υποστηρίζει το έργο της ΕΖΘ με κάθε δυνατό τρόπο… πραγματικά πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία μας αποτελεί την βάση αυτού του θετικού αποτελέσματος.
Ευχόμαστε το 2012 να φέρει λιγότερο πόνο για όλα τα ζώα του κόσμου και περισσότερες χαρούμενες ιστορίες που σίγουρα τις έχουμε ανάγκη!