Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

επιμελητήριο Κυκλάδων : η προς Σηφουνάκη επιστολή..

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έστειλε το επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα το σχέδιο ΠΔ  «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με μέρος του περιεχομένου της,

Με αφορμή το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τη γενικότερη αίσθηση που έχουμε από την αντίδραση που έχει προκαλέσει το άρθρο 14 στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες γης εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, ότι για άλλη μία φορά, με τρόπο αιφνιδιαστικό, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει μέτρα, τα οποία αφενός δημιουργούν σύγχυση λόγω ασυμφωνίας μεταξύ τους, αφετέρου έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για σημαντικό αριθμό πολιτών.
Καταρχήν, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε πως οι προβλεπόμενες διατάξεις για τις περιοχές ειδικής προστασίας όπως οι δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura κ.α. είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, το άρθρο 14 θέτει τη βάση για αμφισβήτηση του δικαιώματος δόμησης, το οποίο έχει κατοχυρώσει κάθε ιδιοκτήτης μέσω της απόκτησης νόμιμου τίτλου άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου στις περιοχές που προβλέπει το άρθρο, χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος.
Επιπλέον, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιβάλει φόρο ακίνητης περιουσίας στις ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί μέτρα επιχειρώντας να απαξιώσει αυτές τις περιουσίες και μάλιστα με βίαιη εφαρμογή, μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε ή την τροποποίηση του άρθρου 14 ώστε να διατηρηθεί η πρόβλεψη για χρήση κατοικίας ή να προστεθεί επί πλέον άρθρο με πρόνοιες για τις εκτός σχεδίου περιοχές, το οποίο να επιτρέπει τη δόμηση κατοικίας και να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του άρθρου 14 ή του προτεινόμενου νέου άρθρου για κάθε χωροταξική μελέτη.
Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά μας, ευελπιστούμε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει αυτό το διάταγμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει συνδέσει το όνομά του με μέτρα αντίθετα στο συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και θα έχει συμβάλει στην απαξίωση των περιουσιών τους την οποία θα ακολουθήσουν η πλήρης απαξίωση της πολιτικής, των θεσμών και των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα.