Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2012

προς υπουργούς επιστολές, ή μπαράζ επιστολών απο τον Γιάννη Μαχαιρίδη..


Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που πέρασε (23 – 27.1.2012) ο κ. Μαχαιρίδης συνέταξε δύο επιστολές. Την μια την έγραψε για τον κ. Γερουλάνο (σ.σ. υπ. πολιτισμού) και την άλλην για τον κ. Σκανδαλίδη (σ.σ. υπ. αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων).

Σύμφωνα με μέρος αυτών (για να καταλάβουμε τους λόγους του κ. Περιφερειάρχη..)

Η προς  Γερουλάνο επιστολή….

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό κ. Γερουλάνο ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης και συγκεκριμένα να μεταφερθούν αρμοδιότητες για την εφαρμογή εξειδικευμένων τομεακών πολιτικών, όπως ο  τουρισμός. Στην ίδια επιστολή  ο Περιφερειάρχης ζητεί να προβλεφθεί στο προς κατάθεση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η μεταφορά των περιφερειακών γραφείων ΕΟΤ στις αιρετές Περιφέρειες.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης, θεωρείται απαραίτητη η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού που έχουν σχέση με τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ανάμεσα σε αυτές εντάσσονται οι χωροθετήσεις, οι εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις ξενοδοχείων κ.ά., καθώς και η εξειδίκευση της τουριστικής προβολής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Η προς Σκανδαλίδη επιστολή….

Να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο έλεγχος των υποβαλλόμενων φακέλων, καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” ζητεί με επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό, ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης.
Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης  η ολοκλήρωση των επενδύσεων στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα θα ενισχύσουν την Περιφερειακή οικονομία ποικιλοτρόπως και θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με μέρος της επιστολής που έχει ενδιαφέρον κυρίως για να κατανοήσουμε τους λόγους πολλών από τις καθυστερήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις, 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ανάληψη των καθηκόντων της, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιάρθρωση του Πρωτογενή τομέα του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάστηκε ενώπιον σας κατά την διεξαγωγή του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο, τον Μάρτιο του 2011.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε πολλές δράσεις ενημέρωσης προς τους αγρότες και τους επιχειρηματίες του κλάδου της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, αναφορικά με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Παρά την οικονομική ύφεση, την δυσκολία στην συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής και την δυσπιστία των δυνητικών επενδυτών αναφορικά με την ταχύτητα αξιολόγησης η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ενημερώσεων ήταν η υποβολή 151 αιτήσεων (84 Δωδεκάνησα, 67 Κυκλάδες), με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό έργων στα 22.500.000,00 € για το μέτρο 121 (μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης) και 30 προτάσεων για το μέτρο 123Α Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων, με σκοπό την δημιουργία μεταποιητικών υποδομών για τα γεωργικά προϊόντα (ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, μέλι) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το μέτρο 121 ¨Μικρά και Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης¨ ήταν ο Αύγουστος του 2011 και για το μέτρο 123Α ήταν η 23η Ιανουαρίου 2012.
 Η ολοκλήρωση των επενδύσεων στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα θα ενισχύσουν την Περιφερειακή οικονομία ποικιλοτρόπως και θα δώσουν ώθηση στα αγροτικά προϊόντα.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής,  δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο έλεγχος πληρότητας των υποβαλλόμενων σχεδίων βελτίωσης του μέτρου 121, και αντιλαμβανόμαστε ότι ο έλεγχος για το μέτρο 123Α θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι  η αξιολόγηση των προτάσεων του μέτρου 121, ανατίθεται από το Υπουργείο σε ιδιώτη αξιολογητή-εργολάβο και όχι σε υπηρεσίες του Υπουργείου ή των Περιφερειών, με συνέπεια να καθυστερεί η διαδικασία της αξιολόγησης ακόμα περισσότερο λόγω των διαγωνισμών για ανάθεση του έργου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η απογοήτευση των αγροτών, των δυνητικών επενδυτών και η στασιμότητα των ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Αντιλαμβανόμενοι την ύπαρξη μεγάλου όγκου εργασίας στο Υπουργείο ως προς τον έλεγχο των υποβαλλόμενων προς ενίσχυση αιτήσεων και την αξιολόγηση των εγκεκριμένων επενδύσεων, παρακαλούμε για την εκχώρηση του ελέγχου πληρότητας των υποβαλλόμενων φακέλων και την περαιτέρω αξιολόγηση των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων από το επιστημονικό προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  


Υστερόγραφο, εκτενές, και με αφορμή…..

Υφιστάμενη βαθιά επιρροή απο το κλίμα επιστολογραφίας που επικρατεί στην περιοχή, η δημοσιογράφος, και προκειμένου να (αποφύγει να) συντάξει μιαν αντίστοιχη «προς Κουτρουμάνη επιστολή» (σ.σ. υπουργός εργασίας) υποδεικνύοντάς του τρόπους αντιμετώπισης της τρόικας, αντ’αυτού, συνέταξε έναν διάλογο, με σκοπό την αναπτέρωση του ηθικού του υπουργού και με την ευρύτερη πρόθεση να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της τρόικας στο πλαίσιο του «μία σου και μία μου..» και σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία τείνει να βρεθεί το έθνος μας μετά την συνδρομή των οικονομικών υποστηρικτών του….
  
-θέλουμε να δούμε τα νούμερα.
-ποια νούμερα;
-με τα υπόλοιπα των ασφαλιστικών ταμείων
-α, αυτά τα νούμερα...
-αυτά.
-αυτά, (σ.σ. τα νούμερα) θα τα έχω απο Δευτέρα, καταλαβαίνεται,… με την αποψίλωση του δημοσίου και με τέτοια ψυχολογία, δεν πρόλαβαν οι καημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να τα ετοιμάσουν... πεινάμε κύριε, φτωχοί άνθρωποι είμαστε, ούτε πετρέλαιο δεν έχουνε τα υπουργεία και κρυώνουνε οι άνθρωποι.... αφήστε δε που με αυτές τις συνθήκες εργασίας έχουνε μείνει στο δημόσιο μόνον όσοι το έχουνε απόλυτη οικονομική ανάγκη, πέντε καλά στελέχη είχαμε, φύγανε κι αυτά, φτωχή χώρα είμαστε κύριε... ούτε μελάνι δεν έχουμε να σας τα τυπώσω.....ελάτε όμως μια βόλτα απο Δευτέρα να δω τι μπορώ να κάνω….
-μάλιστα.....
-θέλετε κάτι άλλο;
-να δείτε πως μπορείτε να κόψετε τον 13ο, τον 14ο και τον 12ο μισθό. και στο εξής να πληρώνετε τους δημοσίους υπαλλήλους βάσει παραγωγικότητας...
-φυσικά...απο αύριο κιόλας... τις αργίες να τις κρατήσουμε;
-οχι. να τις κόψετε κι αυτές.
-α, πολύ ωραία, ευτυχώς που μου το διευκρινίσατε. θα τις κόψουμε κι αυτές. τίποτε άλλο;
-θέλουμε να αγοράσουμε το ικα, για το καλό σας φυσικά και να το κόψουμε κομμάτια. εμείς θα αναλάβουμε αυτό των εισπράξεων, προκειμένου να ελέγχουμε οτι όλα βαίνουν καλώς.
-α, ευχαρίστως! έτσι φεύγει κι ενα βάρος απο πάνω μας. να το πάρετε. Κανονικά, θα έπρεπε να σας πληρώνουμε γι αυτές τις υπηρεσίες!
-δεν θα ήταν άσχημη ιδέα…
-τίποτε άλλο;
- αυτό το κάδρο, μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας;
-α, οχι κύριε, λυπάμαι, δεν είναι του υπουργείου, απο το σπίτι το έφερα, είναι της μανούλας μου και το πηγαινοφέρνω κάθε μέρα γιατί αυτή η φουσκοθαλασσιά που δείχνει με εμπνέει να εργάζομαι...
-καλώς..., οι ομπρέλες στην γωνία; κι αυτές απο το σπίτι σας;
-ε, βέβαια, πήγαινέλα κι αυτές... αυτόν τον μπίκ, τον θέλετε; το στυλό μας περισσεύει
-οχι, οχι.. τέτοιους έχουμε...
-καφεδάκι, να φωνάξω τον κυρ Θανάση που μας τους ψήνει βερεσέ;
-μπα, όχι τέτοια ώρα, θα φύγουμε...
στο καλό, και να μας ξανάρθετε, απο Δευτέρα, που θα έχουμε και τα νούμερα....