Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

οικολογικός άνεμος - απολογισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Με τη συμπλήρωση ενός έτους παρουσίας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, και όχι απλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και ενάμιση χρόνο από τη δημιουργίας μας, αισθανόμαστε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της δράσης μας αλλά ταυτόχρονα να ζητήσουμε από τους πολίτες να μας επισημάνουν τα ζητήματα που τους απασχολούν ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είναι αλήθεια η πρώτη φορά που περιφερειακά σχήματα από το χώρο της Οικολογίας συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο και φυσικά ήταν για πολλά από τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου μια πρωτόγνωρη διαδικασία τόσο πριν όσο και μετά την ανάδειξη μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά ο Νόμος 3852/2010 για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γνωστότερος και ως  Πρόγραμμα Καλλικράτης έθετε νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα φιλόδοξα σχέδια του Καλλικράτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως του δεύτερου βαθμού που θα επιτελούσε ένα στρατηγικό και επιτελικό ρόλο,  δε βλέπουμε να υλοποιούνται.
Για μας η επιδίωξη είναι σαφής: Να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος αλλαγής και μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια και σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου.

Παρόλο που είμαστε η μικρότερη παράταξη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις μας ήταν πολλές και σημαντικές. Ασχοληθήκαμε με όλα τα θέματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καταθέτοντας προτάσεις, κάνοντας ερωτήσεις κι επερωτήσεις και επισημαίνοντας διαρκώς τόσο τα θετικά όσα και τα αρνητική σημεία της Περιφερειακής Αρχής. Η στάση μας δεν χαρακτηρίζεται ως στάση άρνησης αλλά ως στάση δημιουργίας και παραγωγής πολιτικής και αποτελεσμάτων προς όφελος των νησιωτών του Ν. Αιγαίου τόσο μέσω της κριτικής όσο και μέσω των τεκμηριωμένων κι αναλυτικών προτάσεών μας. Στο μπλογκ μας http://ecoanemos.wordpress.com  μπορεί να δει ο καθένας τις ερωτήσεις που καταθέσαμε, την κριτική που ασκήσαμε, τις θέσεις καθώς και τις προτάσεις μας για κάθε θέμα.

Από την άλλη πλευρά δε θεωρήσαμε ποτέ ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Οι θέσεις μας αντίθετα βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και μετά από διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Οι προτάσεις μας κατατίθενται για να συζητηθούν με την κοινωνία και να διαμορφωθούν οι πολιτικές και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ίδια την κοινωνία να κτίσει το δικό της βιώσιμο μέλλον. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν δεν εργασθούμε όλοι μαζί δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε μακριά.