Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

"αρχιπέλαγος" για υπομεγέθη ψάρια

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της δραστήριας οργάνωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος "Αρχιπέλαγος", οι χαοτικές συνθήκες που επικρατούν σε κράτος και αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες παρέχουν στα σκάφη της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι) την καλύτερη δυνατή κάλυψη για την παράνομη και καταστροφική αλιεία που συνεχίζεται αμείωτα στις ελληνικές θάλασσες με αποτέλεσμα οι κεντρικές ιχθυόσκαλες να έχουν πλημμυρίσει με υπομεγέθη -παράνομα αλιευμένα στις περισσότερες περιπτώσεις- ψάρια.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 1137 κιλά παράνομων αλιευμάτων εντοπίστηκαν μόνο κατά την προηγούμενη εβδομάδα στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Τα υπομεγέθη ψάρια κατασχέθηκαν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο του Γραφείου Αλιείας και του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Τα στοιχεία φανερώνουν μόνο ένα ελάχιστο τμήμα της εντατικής αλίευσης υπομεγεθών ψαριών καθώς οι έλεγχοι στην ελληνική επικράτεια είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Τα αλιεύματα διακινούνται παράνομα ακόμα και έξω από τις ιχθυόσκαλες, στις αγορές της Βαρβακείου και του Πειραιά οι οποίες έχουν κατακλυστεί με τόνους υπομεγεθών ψαριών, ενώ παράλληλα γνωστά και ακριβά εστιατόρια προσφέρουν εδέσματα από απαγορευμένα είδη (γόνο, πετροσωλήνα, ψιλό ψάρι, αχινούς κλπ)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, πέρα από τους απαραίτητους ελέγχους, η ευθύνη του καταναλωτή στην επιλογή των ψαριών είναι πολύ σημαντική.