Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Γ. Βρούτσης σχετικά με την πορεία του προυπολογισμού

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, επιβεβαιώνει ότι τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» της χώρας έχουν καταρρεύσει.
Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο.
Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν…
Συγκεκριμένα: Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 15,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2011, έναντι τελευταίας αναθεωρημένης πρόβλεψης, για αύξηση κατά 9,4%.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη μέχρι πρότινος ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 19,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο εφέτος κατά 39%.
Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι νέου, για δεύτερη φορά αναθεωρημένου στόχου για αύξηση, μόλις, κατά 0,8%.
Να θυμίσουμε ότι ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για ετήσια αύξηση κατά 5,6% και στον Προϋπολογισμό για 8,5%.