Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

η Santo Wines στο "εθνος"

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο - φωτορεπορτάζ για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων ή κατα τον περισσότερο κόσμο γνωστής ως Santo Wines, δημοσίευσε η εφημερίδα "το έθνος".
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μπορείτε να απολαύσετε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες του οινοποιείου, ενω στο κείμενο αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα τοπικά ποιοτικά προιόντα της Santo Wines, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οινοποιείου και του αγροτουριστικού κέντρου καθώς και για το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των τοπικών παραγωγών να συνεχίζουν την καλλιέργεια των προιόντων τους.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται οτι,

Ενας από τους βασικούς στόχους και το μεγάλο στοίχημα του κ. Ματθαίου Δημόπουλου για τον Συνεταιρισμό είναι να κατακτήσουν τα κρασιά της Σαντορίνης και τις αγορές του εξωτερικού, μπαίνοντας όμως στην υψηλή κατηγορία. "Η Σαντορίνη έχει αναγνωριστεί ως ο πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό", θα μας πει ο ίδιος. "Ολος ο κλάδος στην Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ότι το νησί παράγει ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης - αναφέρομαι στο λευκό πάντα και στο Vinsanto.
Φτιάχνουμε ένα πολύ καλό κρασί, έχουμε εξασφαλίσει την ποιότητα, αλλά οι παραγωγές είναι μικρές, αφού ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ξηρικός, δεν ποτίζεται. Παρότι πληρώνουμε 1 ευρώ το κιλό, την ψηλότερη αμοιβή από όλη την Ελλάδα και από τις ψηλότερες της Ευρώπης, το κάθε στρέμμα παράγει μόνο 300-500 κιλά, δηλαδή σύνολο 3.000-4.000 τόνους σταφύλια.
Για εμάς, ως Συνεταιρισμό, μας ενδιαφέρει όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα το κρασί να μπουν στην υψηλή κατηγορία καταναλωτών, να πείσουμε την αγορά ότι αξίζει να πληρώσει έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί ανάλογα και ο παραγωγός". Και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η αναστροφή του κλίματος, η αύξηση των καλλιεργειών: "Εχουμε παλέψει πολλά χρόνια να πείσουμε τους κατοίκους και έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο καλντέρα, αρχαία, η θάλασσα, είναι και αυτά τα προϊόντα που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στον τουρισμό.
Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, υπάρχουν ακόμα πολλά χωράφια ακαλλιέργητα, υπάρχει χώρος και τι πιο ωραίο να βλέπει ο τουρίστας και πρασινάδα παντού. Βεβαίως, πρέπει να λυθεί και το χωροταξικό θέμα, να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης, να μην μπορεί να κτίζει ο καθένας όπου να 'ναι. Στόχος μας είναι να γίνει η Σαντορίνη και γαστρονομικός προορισμός. Αυτό είναι το όραμά μου".