Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

Περιφέρεια - ενημέρωση

Την δέσμευση των τοπικών φορέων για πλήρη στήριξη και συνδρομή στη διοργάνωση του Ελληνορωσικού Συνεδρίου που διοργανώνεται στη Ρόδο, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, απέσπασε την Παρασκευή 19/8 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων, τραπεζικά στελέχη και άλλοι φορείς.
Αναλύοντας το σκεπτικό για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα πρώτα δειλά βήματα προσέγγισης με τη Ρωσική αγορά που είχαν γίνει επί Νομαρχίας Δωδεκανήσου, επιτυγχάνοντας θεαματικά αποτελέσματα, ενώ φυσική συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας με τους φορείς και πολιτικούς παράγοντες της Μόσχας είναι και αυτή η διοργάνωση.
Ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς επεσήμανε τη συνέπεια και την πίστη, με την οποία ο κ. Μαχαιρίδης, ως πρώην νομάρχης και σημερινός Περιφερειάρχης, προσεγγίζει τη Ρωσική αγορά, και σήμερα δικαιώνεται.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είπε πως αξίζει να επενδύσουμε στη Ρωσική αγορά, εκτιμώντας ότι θα πρόκειται για έναν άθλο η επιτυχία ενός Συνεδρίου με τόσες προσωπικότητες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κώστας Γεωργιάδης υπογράμμισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, προσθέτοντας όμως ότι οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν και θα συνδράμουν τη διοργάνωση.
Την παράμετρο της ανάδειξης των επιχειρηματικών ευκαιριών για την περιοχή, επεσήμανε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Παπαδημήτρης, σημειώνοντας πως τα μέλη του ΕΒΕΔ θα είναι στη διάθεση των διοργανωτών.

Με τον δήμαρχο της Λέρου Μιχάλη Κόλλια, στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκε το Σάββατο 20.8 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της περιοδείας του σε νησιά του νομού.
Επισημάνθηκε επίσης ως προτεραιότητα η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με απώτερο σκοπό και στόχο την αυτάρκεια του νησιού σε προϊόντα, παράλληλα με την πιστοποίησή τους.

Με τη διαπίστωση ότι οι Λειψοί αποτελούν πρότυπο σε δράσεις και υποδομές περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του στο νησί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Με τον δήμαρχο Μπενέτο Σπύρου πραγματοποίησαν αυτοψία σε έργα και δομές που έδωσαν λύση στα προβλήματα διαχείρισης του τρίπτυχου «νερά – λήμματα – απορρίμματα», με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για υποδειγματική λειτουργία του ΧΥΤΥ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακύκλωση των σκουπιδιών γίνεται σε ποσοστό 80%, κάτι που επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση και συνδρομή των κατοίκων του νησιού.
Όπως τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, αυτό το μοντέλο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζεται στους Λειψούς επιβάλλεται να αποτελέσει τον οδηγό και για άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας μάλιστα από τον δήμαρχο να συμβάλλει και αυτός στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, καθώς στην Περιφέρεια ανήκει η αρμοδιότητα του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σε Κάσο και Κάρπαθο.