Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

οι γιορτές της Σαντορίνης

 Πολλές και.. νόστιμες ήταν φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη οι γιορτές (κάποιοι τις λένε πανηγύρια, και πολύ καλά κάνουν αφού έτσι τους αρέσει, αν κι εμένα η λέξη παραπέμπει σε θρησκευτικές γιορτές που συνοδεύονται απο φαγητό..) που πραγματοποιήθηκαν σε όλα ή σχεδόν όλα τα χωριά της Σαντορίνης.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφερθούμε στην πρόσφατη (το βράδυ της Τετάρτης 24 Αυγούστου) προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής κουζίνας που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “εστία” του Πύργου σε συνεργασία με το εστιατόριο “σελήνη” στο λαογραφικό μουσείο Δρόσου – Χρυσού στον Πύργο.

Προσπάθεια που “πέτυχε” αν κρίνει κανείς από την ανταπόκριση του κόσμου που συμμετείχε μαγειρεύοντας, δοκιμάζοντας τα φαγητά και χορεύοντας τα τοπικά νησιώτικα τραγούδια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παρουσίασαν την δουλειά τους τα χορευτικά σχήματα του χωριού.

Τα παραδοσιακά φαγητά που παρουσιάστηκαν ήταν :

σκουλουκάκια κατοχής απο την Κατερίνα Δαρζέντα, φασόλια γίγαντες απο... κοφτό μακαρόνι με χταπόδι Γιώργος Χατζηγιαννάκης, γιαμπράκια και ντολμαδάκια απο την Ζωή Βαμβακούση, Τσιαρίδες απο την Γεωργία Γαλαίου, τυρί χλωρό Σαντορινιό απο την Κατερίνα Φουστέρη, Λαρδί απο τον Παναγιώτη Βαμβακούση, κρεμμυδάτο, ψάρια σαβόρο και αιματιές απο την Μαρία Σβορόνου, μαυρομάτικα φασόλια γιαχνί απο την Ρήτα Ζώρζου, κολοκυθόσουπα αυγοκομμένη απο την Στέλλα Φύτρου, σούπα Βεντέμας απο την Ζαμπιώ Φύτρου, αυγό με ντομάτα και ομελέτα με καμπούνες και κροκέτες μπακαλιάρου απο την Ειρήνη Ζώρζου, σισαμόμελο απο την Ευαγγελία Νομικού, κουφέτο απο την Κατερίνα Φουστέρη και κουφέτο απο την Βαγγελία Βαμβακούση.


Τα συγχαρητήρια αποδίδονται στους διοργανωτές καθώς και στις κυρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και μαγείρεψαν τα νόστιμα φαγητά τους προσφέροντας τα με κέφι και διάθεση να εξηγήσουν πως τα μαγείρεψαν στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Ανάλογες γιορτές πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα χωριά της Σαντορίνης ενώ μια από τις πιο καλοοργανωμένες και με μεγάλη ανταπόκριση «νοικοκυραίων» που μαγείρεψαν και κόσμου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ήταν αυτή που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Μεσαριάς την Κυριακή 21 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού.



Καθημερινές ήταν δε και οι γιορτές των εκκλησιών (σ.σ. λειτουργία και … φαγητό!) που έγιναν κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, διατηρώντας έτσι το παραδοσιακό τοπικό χρώμα αλλά και –στις περισσότερες περιπτώσεις- τις γεύσεις.