Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

Μέγαρο Γκύζη, με το τέλος των συναυλιών


Με "δυναμικό" τρόπο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των 7 φετινών συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης, με το συγκρότημα "Πέννυ and the swingin cats" σε μια συναυλία που ενθουσίασε το κοινό της κι έκανε το πολυπληθές ακροατήριό της να χορέψει στους ρυθμούς του swing, το οποίο με ιδιαίτερο και χαρισματικό τρόπο προσαρμόζει στα σύγχρονα ελληνικά μουσικά δεδομένα το συγκρότημα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα της εποχής μας, «παίζοντας» -κυριολεκτικά- σε έναν μουσικό χώρο με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης και πειραματισμού στην Ελλάδα.

Μια άξια λόγου παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι το κοινό των φετινών συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη έχει ανανεωθεί συγκεντρώνοντας πολλούς νέους κατοίκους του νησιού καθώς και επισκέπτες, που αναζητούν ποιοτικές μουσικές προτάσεις στα «μεγέθη» του φεστιβάλ, κι αναφερόμαστε στην περιορισμένης χωρητικότητας αίθουσα του Μεγάρου. Ενδεχομένως, κι ως προς τον χώρο, στο μέλλον να υπάρξουν προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση κι άλλων χώρων της περιοχής των «καθολικών» στο πλαίσιο του φεστιβάλ και προκειμένου κάποιες έστω από τις συναυλίες να μπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερο κοινό.

Θετικότατα ήταν τα σχόλια που ακούσαμε και συζητήσαμε -στα διαλλείματα των συναυλιών!- και για τις φετινές επιλογές των συγκροτημάτων καθώς και όλων των καλλιτεχνών και εικαστικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εύσημα για τις εύστοχες επιλογές τα οποία αποδόθηκαν στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Παπακωνσταντίνου, με τις ευχές να θέλουν η κατάρτιση του προγράμματος του 2012 να συνεχίσει να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα «γούστα» των νεότερων μουσικόφιλων του νησιού.

Το φετινό πρόγραμμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με τις εκτός φεστιβάλ εκδηλώσεις στις 26 Αυγούστου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «χορεύοντας αιώνες στην Κρήτη»
καθώς και με την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Μ. Βάλβη με τίτλο «Φωτοδίοδος 2001-2011» που θα διαρκέσει εως τις 24 Σεπτεβρίου.


Σχετικά με την προβολή του ντοκυμαντέρ,

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, η Κρήτη «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη για την παρουσίαση-προβολή στο Μέγαρο Γκύζη της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Η ταινία είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού της Ομάδας των χοροδιδασκάλων-ερευνητών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία.

Στην ταινία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την Κάτω Ζάκρο, στην Ανατολική Κρήτη. Ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές χορεύουν σπάνιους τοπικούς χορούς, περιγράφουν τα παλιά γλέντια, μιλούν για τους παραδοσιακούς και τους παλιούς μουσικούς, ενώ παρέες τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια. Παράλληλα, παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες των τελευταίων πέντε ετών. Πριν την προβολή της ταινίας θα προηγηθεί μία ομιλία του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού. Τον Γιάννη Μεγαλακάκη θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Σκανδάλης.
Η είσοδος για την ομιλία και την προβολή της ταινίας είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ταινία ''ΧΟΡΕΥΩ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ'' κυκλοφορεί μέσα σε μία πολυτελή κασετίνα, η οποία συνοδεύεται από αναλυτικότατο έντυπο υλικό. Την ημέρα της παρουσίασης-προβολής θα διατίθεται από τους δημιουργούς της στο κοινό στην τιμή των 20 ευρώ.



Σχετικά με την έκθεση,
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί της καταγωγής του, μετά από 18χρονη διαμονή στη Γερμανία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη Σαντορίνη τη δουλειά των τελευταίων δέκα ετών. Θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα με μικτή τεχνική (ακρυλικά, φυσικές ύλες, ρητίνη σε ξύλο), αλλά και σχέδια (κιμωλία - κάρβουνο σε χαρτί Ingres).
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.
Ο Αλέξανδρος Βάλβης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στη Γερμανία, όπου έζησε για 18 χρόνια εργαζόμενος στο Μόναχο σαν ζωγράφος και γραφίστας. Είναι μέλος της Ένωσης των Βαυαρών καλλιτεχνών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχουν γίνει πολλές ατομικές εκθέσεις του, οι περισσότερες στη Γερμανία, ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Το 2003 φιλοτέχνησε το έργο Πισιδία 2003 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία με την τεχνική του θερμού σμάλτου σε επιφάνεια χάλυβα.

Την επιμέλεια έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 21:00.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.
Ώρες επίσκεψης: 10:00-16:00 και 18:30-21:00 καθημερινά (πλην Κυριακής), τηλ. 22860 23077



Στην πρώτη φωτογραφία, με το τέλος της συναυλίας, ο καλλιτεχικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου με τα μέλη του συγκροτήματος Human Touch, Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο, Σταύρος Λάντσιας πιάνο - πλήκτρα - ντράμς και David Lynch σαξόφωνα και φλάουτο.
Πολλές και καλές πληροφορίες για το συγκρότημα μπορείτε να διαβάσετε εδω