Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

προγράμματα με 9 γράμματα Νο 2

Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπ. Εργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απασχόληση – Προγράμματα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια.

Την υλοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 28.4 στη Ρόδο.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, που όπως επισημάνθηκε από την Υπουργό, έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τα νησιά μας.
Η κ.Κατσέλη ανέφερε οτι «δεν πρόκειται να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, ενθαρρύνοντας, για παράδειγμα, την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης απλά για την κατάρτιση χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης της απασχόλησης στα νησιά του Νότιου Αιγαίου».
Στην τοποθέτησή της, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στους στόχους του Υπουργείου, που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ένταξη των ανέργων στην αγορά, αναλύοντας τη δέσμη των πολιτικών που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων.
Έδωσε πάντως έμφαση στις νέες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, όπως είναι τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.
Κάλεσε μάλιστα τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, να ενημερώσουν τις μικρές κοινωνίες των νησιών μας, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δίδονται μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να θέσουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις με την υπουργό Εργασίας, που τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ώστε το όλο εγχείρημα να πετύχει προς όφελος των νησιών μας.

Ως προς το θέμα των προγραμμάτων,
Η υπουργός ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για το Νότιο Αιγαίο, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται στις αρχές φθινοπώρου.
Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη χώρα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.