Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

δήμος Σαντορίνης για την υγεία

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, την Γεν. Δ/νση Υπηρεσιών Υγείας και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου έστειλε ο Δήμος Σαντορίνης με θέμα την «Κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Δήμου Θήρας». Απο την επιστολή η οποία αναφέρεται αναλυτικά στο πως καλύπτει τις ανάγκες του το κάθε χωριό του νησιού, γίνεται σαφές οτι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που περιμένουν την λύση τους.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Προκειμένου να γίνει ορθότερος προγραμματισμός αλλά και για να δοθούν λύσεις στα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας, σας παραθέτουμε την υφιστάμενη κατάσταση τόσο στο Κ.Υ. Θήρας όσο και στα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών του Δήμου μας.
Ο Δήμος Θήρας διαιρείται σε δεκατέσσερις Κοινότητες (Δημοτικές ή Τοπικές), στις έξι εκ των οποίων σήμερα δεν υπάρχει κανένας ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ή ιατρός με ειδικότητα και νοσηλευτικό προσωπικό όπως θα έπρεπε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Θηρασίας. Συγκεκριμένα αυτό συμβαίνει στο Ημεροβίγλι, τον Βουρβούλο, τη Μεσσαριά, τον Καρτεράδο, το Βόθωνα και το Εμπορείο.
Από την άλλη σε τέσσερις Κοινότητες, της Έξω Γωνιάς, του Πύργου του Ακρωτηρίου και του Μεγαλοχωρίου, υπάρχει ιατρός περιστασιακά μόνο μία φορά εβδομαδιαίως ή και σπανιότερα σε περιπτώσεις ασθενείας ή απουσίας του ιατρού ή άλλων αναγκών του Κ.Υ. Θήρας.
Τις Κοινότητες του Καμαρίου και της Οίας επισκέπτεται ιατρός δύο φορές την εβδομάδα κατά προσέγγιση, ενώ στο νησί της Θηρασίας υπάρχει μόνο ένας ιατρός υπαίθρου.
Τα Περιφερειακά Ιατρεία της Οίας, του Πύργου Καλλίστης, του Εμπορείου καθώς και το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασίας, ουδέποτε μέχρι σήμερα στελεχώθηκαν με το προβλεπόμενο από τον οργανισμό τους προσωπικό.
Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Θήρας.
Πέραν των προβλημάτων υποστελέχωσης από επιστημονικό προσωπικό, ανάλογα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, αναλώσιμων και άλλων υλικών, άκρως απαραίτητων για τη λειτουργία του Κ.Υ. Θήρας και των ιατρείων.
Από την άλλη τα κτίρια των ιατρείων, νοσούν και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων τόσο από πλευράς κτιριακών όσο και υδραυλικών, ηλεκτρολογικών ή άλλων επισκευών.
Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι καθημερινές και έντονες. Άτομα μεγάλης ηλικίας αναγκάζονται να περιμένουν ώρες απ΄ έξω από τα Αγροτικά Ιατρεία, σε αντίξοες συχνά καιρικές συνθήκες, αναμένοντας ιατρούς που συχνά δεν έρχονται.
Οι ιατροί υπαίθρου περιορίζονται μόνο σε συνταγογράφηση φαρμάκων και δεν εξετάζουν το κοινό επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στα ιατρεία, τα στηθοσκόπια, πιεσόμετρα και τα μηχανάκια μέτρησης ζαχάρου).
Είναι επανειλημμένες οι οχλήσεις από τις Κοινότητες και τους πολίτες μεμονωμένα τόσο προς το Κέντρο Υγείας Θήρας, όσο και στους κύριους αποδέκτες του παρόντος εγγράφου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις των προβλημάτων, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση και απελπισία τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες μας.
Είμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, αναμένοντας ιδιαίτερα υψηλό αριθμό επισκεπτών, και οι ανάγκες υγείας δεν καλύπτονται ούτε για τους μόνιμους κατοίκους.
Εκφράζουμε την ειλικρινή αγωνία μας για την προσεχή περίοδο και σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα για την ικανοποίηση των εξής βασικών αιτημάτων :
Στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου κατ΄ ελάχιστον με έναν ιατρό ειδικότητας, έναν ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικού προσωπικού σε καθημερινή βάση λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού.
Στελέχωση των ιατρείων κατ΄ ελάχιστον με έναν ιατρό σε καθημερινή βάση.
Κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών υλικών και λοιπών υλικών τόσο του Κ. Υ. όσο και των αγροτικών ιατρείων.