Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

δήμος Σαντορίνης για τις αντικειμενικές αξίες

Επιστολή με αποδέκτες τους βουλευτές των Κυκλάδων (αλλά οχι και το Υπ. Οικονομικών όπως βλέπουμε;..) έστειλε ο δήμος της Σαντορίνης με θέμα τις υψηλές αντικειμενικές αξίες ζητώντας παράλληλα ευνοικές αλλαγές στο "σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών Δήμου Θήρας".

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε, εγγράφως, την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής, η οποία αποτυπώνεται και στην υπ΄ αριθμό 8/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, εκφράζοντας συνολικά την έντονη αντίδραση του Θηραϊκού λαού για το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του νησιού μας και όχι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες. Με μόχθο έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, έχουν όμως φτάσει στο σημείο να αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα πάντα εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Πιο συγκεκριμένα έχει καταστεί απαγορευτικό το κόστος για τη μεταβίβαση ακινήτων, την αποδοχή κληρονομιών, δωρεών, για γονικές παροχές και οποιαδήποτε άλλη πράξη επί ακινήτων.
Ο προσδιορισμός των αξιών κρίνουμε ότι έχει γίνει όχι με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με το αβάσιμο κριτήριο της υποτιθέμενης ευημερίας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού μας. Λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχουν μειωθεί κατά ποσοστό άνω του 30% οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ έχουν παγώσει εντελώς οι γονικές παροχές.
Βασικό μας αίτημα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Θήρας και ο εξορθολογισμός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε συνημμένα τόσο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, όσο και τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Φηρών και της Δημοτικής Ενότητας Οίας.
Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας την πρότασή μας και προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που σας εκθέσαμε.
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την προσβολή στα περιουσιακά δικαιώματα των δημοτών μας.