Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

(Τ.Ο.Π.Σ.Α.) και που να βάζαμε και τα υπόλοιπα αρχικά... ή ενα πρόγραμμα με 9 γράμματα..

Την παρουσίαση του προγράμματος «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση» έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Κι επειδή ορισμένοι πολεμοχαρείς(;) ρωτούν, χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της υπουργού στην Ρόδο. Όχι, η κ. Κατσέλη, δεν ξύπνησε τα αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακά αισθήματα των Ροδιτών…

Στην συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού αναφέρθηκαν στην αυξανόμενη ανεργία στο Νότιο Αιγαίο και στα προτεινόμενα «εργαλεία» για την προώθηση δράσεων για την κατάρτιση και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν, μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα θα εξασφαλιστούν οι πόροι και τα μέσα, ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.

«Ουσιαστική» στην ομιλία της για τα «τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα», η αντιπεριφερειάρχης κ. Διακοσταυριανού μίλησε για τα ωφελήματά τους, «θεωρητικότερος» με στοχαστικές αναλύσεις περί των εννοιών της απασχόλησης και της ανεργίας ο κ. Μαχαιρίδης, κατέληξε κι αυτός στο ίδιο συμπέρασμα ότι τα «τ.ο.π.» -ας τα πούμε ετσι..- έρχονται για το καλό των νησιωτών…
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία από τις ομιλίες των προαναφερθέντων, ενώ επιγραμματικά και για να σας «ξεμπερδέψουμε» σχετικά με τα «τ.ο.π.» έχουμε να πούμε πως πρόκειται για δράσεις κοινωνικής εργασίας/οικονομίας κι εντάσσονται στο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας , την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Τα Τοπικά Ολοκληρωμένο Προγράμματα, περιλαμβάνουν : Μέτρα στήριξης των ανέργων με υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής, Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση αναδιάρθρωσης Συνδυαστικά μέτρα για συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους, δίνουν τη δυνατότητα σε άνεργους – εγγεγραμμένους στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, σε άνεργους νέους επιστήμονες, σε νέους αγρότες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένα άτομα, Μετανάστες, κ.ο.κ.), να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα : Κατάρτιση, επιμόρφωση , συμβουλευτική - Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας π.χ. Λογιστικά, φορολογικά, marketing - Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας μέσω πρακτικής άσκησης - Συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) - Δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων κ.α.
Τα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (π.χ. έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας - ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,- αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος -προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων κ.α.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαχαιρίδης είπε ότι,
Θέλουμε τα προγράμματα να είναι προσαρμοσμένα στο χώρο μας και τις ιδιαιτερότητες μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω της νησιωτικής της μορφολογίας χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες.
Ενώ παρουσιάζεται ως σχετικά εύρωστη πληθυσμιακά, σημειώνει τα τελευταία χρόνια μια μείωση στα ποσοστά απασχόλησης, έχοντας φτάσει σε ποσοστό 15,3% το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011 το 20,2%.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω σε όλους μας κάποιους προβληματισμούς:
Πόσο μπορεί ακόμα να αντέξει το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στα νησιά μας;
Ποιος είναι ο χρόνος θνησιμότητας του όταν τα σημάδια της παρακμής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται χρόνο με το χρόνο;
Μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία με όρους παρελθοντικούς και αναπτυξιακά πρότυπα που έχουν πλέον χάσει τη δυναμική τους;
Είναι πια καιρός να στρέψουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία με όρους αειφορίας στοχευμένη πλέον σε ΠΟΙΟΤΙΚΑ και όχι ΠΟΣΟΤΙΚΑ χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων η κ. Διακοσταυριανού είπε ότι,
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης (Τ.Ο.Π.Σ.Α.) εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας , την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.