Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Ρήγας - Παπαμανώλης επισκέψεις εργασίας στην Σαντορίνη

Την Σαντορίνη επισκέφθηκαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου οι κύριοι Ρήγας και Παπαμανώλης, υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων της κυβέρνησης αντίστοιχα.

Κατα την διάρκεια της παραμονής του ο κ. Ρήγας είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς της Σαντορίνης.
Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Ζώρζο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν τα θέματα αιχμής και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί και αφορούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, κυρίως σε θέματα έργων Περιβάλλοντος όπως είναι αυτά των απορρυμμάτων, των λυμμάτων και του νερού.
Επίσης, συζητήθηκε η ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του νέου Νοσοκομείου της Σαντορίνης, ζήτημα για το οποίο ο κ. Ρήγας επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του σχετικά με την ομαλή χρηματοδότησή του προκειμένου να παραδοθεί εγκαίρως και ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την λειτουργία του.
Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης σημαντικών έργων για το νησί, όπως είναι αυτά της σχολικής στέγης της Β/θμιας Εκπ/σης για τα οποία εκφράστηκε η ικανοποίηση του υφυπουργού, σχετικά με την απεμπλοκή του έργου του Γυμνασίου της Μεσαριάς, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει κανονικά από τους πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η συνέχιση των εργασιών του ΕΠΑΛ Σαντορίνης που χρηματοδοτείται απο το ίδιο πρόγραμμα.
Επίσης, ο κ. Ρήγας ανακοίνωσε οτι αναμένεται η δημοπράτηση του έργου της οδού "Αεροδρομίου Οίας", καθώς και η παράκαμψη των Φηρών, που όπως είπε αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενω δεσμεύτηκε για την εξέταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των έργων αναβάθμισης του Αεροδρομίου Σαντορίνης.
Τα ίδια θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση του υφυπουργού με τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Ηλία Μάινα.
Για το θέμα του λιμανιού, κανονίστηκε και θα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τη συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, σχετικά με τη χωροθέτηση του λιμανιού στη Σαντορίνη, μιας και όπως ανέφερε ο υφυπουργός τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίησή του, δεν είναι οικονομικά.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, ο υφυπουργός συζήτησε γενικότερα προβλήματα του νησιού και τα ειδικότερα που απασχολούν τον κόσμο της αγοράς της Σαντορίνης, με κυρίαρχο τη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Ρήγας δεσμεύτηκε για την άμεση επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ταμείου, κ. Βουδούρη, με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Σημαντική ήταν και η συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τα μέλη του Σωματείου Λεμβούχων Σαντορίνης, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα και το μέλλον του συγκεκριμένου σωματείου, ενόψει των αλλαγών στη λειτουργία και τη διοίκηση των λιμανιών. Ο Πρόεδρος του σωματείου, κ. Κανακάρης, διατύπωσε τις επεξεργασμένες και ιδιαίτερα ρεαλιστικές προτάσεις του σωματείου και υπήρξε συμφωνία για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα.

Κατα την διάρκεια της παραμονής του ο κ. Παπαμανώλης είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς της Σαντορίνης.
Ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Σαντορίνης με τον οποίο συζήτησαν τις αλλαγές και τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του "Καλλικράτη", το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και των δυσκολιών στην πρόσληψη προσωπικού, τους περιορισμούς και τις καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, τα προβλήματα που δημιούργησε σε δημόσιες υποδομές η πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και το γεγονός της υλοποίησης σημαντικών έργων για το νησί (νέο Νοσοκομείο, δρόμος Αεροδρομίου - Οίας) και σχολικής στέγης της Β/θμιας Εκπ/σης (Επάλ - Γυμνάσιο Μεσαριάς).
Τα ίδια θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση του βουλευτή με τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Ηλία Μάινα, καθώς και το ζήτημα της αναγακαιότητας κατασκευής ενός νέου ασφαλούς λιμανιού.
Ο κ. Παπαμανώλης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, όπως μεταξύ άλλων, με τους ιδιοκτήτες φορτηγών με τους οποίους συζήτησε το θέμα των περιορισμένων ακτοπλοικών δρομολογίων και των ακριβών εισητηρίων.


Το βράδυ του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου και οι οι κύριοι Ρήγας και Παπαμανώλης παρακολούθησαν μέρος της γιορτής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι".

Και απο αυτό το event όμως βγήκαν -πολιτικές- ειδήσεις... (άμα δεν γράφαμε και "τέτοια" θα είμασταν ... γραφείο Τύπου..!)
Να μια -ακόμη- "πολιτικού χαρακτήρα" διαφορά της Αθήνας με την Περιφέρεια. Και δεν αναφερόμαστε σε "επαρχία" μιας και η λέξη θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς. "Όλοι μαζί και πειθαρχημένα" μαθαίνουμε οτι κινούνται τον τελευταίο καιρό και ανταποκρινόμενοι στις διάφορες προσκλήσεις για γιορτές και εκδηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κάποιους, προκειμένου να παρουσιάσουν μιαν εικόνα ομοψυχίας -καθώς και ανωτερότητας..-, σύμφωνα με κάποιους άλλους, πιο φιλύποπτους και .. πολεμοχαρείς στο σκεπτικό, προκειμένου στο ενδεχόμενο μιας αιφνίδιας αντίδρασης κάποιου παρευρισκόμενου (τα μαχαιροπίρουνα παγίως θεωρούνται άκρως επικίνδυνα αντικείμενα..) να αντιδράσουν ομαδικώς υπέρ του συναδέλφου τους (φάγατε τα λεφτά δηλαδή, ήρθατε να μας φάτε και τα μπριζολάκια..)
Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το σκεπτικό ή το ενδεχόμενο της ύπαρξης μιας οδηγίας από πλευράς κυβέρνησης (πχ. παρακαλείσθε να κινείσθε ομαδικώς, προς αποφυγήν κλπ…) γεγονός είναι πάντως, όπως προαναφέραμε, οτι οι κυβερνητικοί αποφεύγουν τελευταίως να κινούνται κατά μόνας. Σε αντίθεση με την Περιφέρεια (πάντα...) όπου όπως παρατηρούμε και μαθαίνουμε οι εκπρόσωποι του Έθνους κινούνται κατα πως βολευει και αρέσει του καθενός.

Το παραπάνω σχόλιο έγινε με αφορμή την επιλογή των αιρετών κυβερνητικών να καθήσουν όπου ήθελε ο καθένας και με διαφορετική συντροφιά το βράδυ της γιορτής κι όχι "αντάμα" όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν και άρεσε πολύ στον κόσμο αλλά πολύ περισσότερο στους φωτογράφους που απαθανάτιζαν ιδιαιτέρως χαρισματικά ενστανέ.
Οι Κρητικοί της Σαντορίνης πάντως το συγκεκριμένο βράδυ το καταεφχαριστήθηκαν, όπως και κάθε συνάντησή τους άλλωστε, και με την αποχώρηση "όσων μιλάνε" συνέχισαν να χορευουν μέχρι τις 5 το πρωί. Λίγο μοιάζει να τους επηρέασε το χωροταξικό των καθήμενων.

Την ίδια ώρα, το πιθανότερο είναι οτι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήταν στο κρεβάτι του με το λάπτοπ στα γόνατα και θα διάβαζε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το πως αντικατοπτρίζονται στον Τύπο τα δρώμενα στην χώρα, ή θα έστελνε μέιλ στους υπουργούς του, τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, σχετικό με το τι πρέπει να κάνουν την επομένη. Ή έστω μεθεπομένη μέρα.
Για τους υπολοίπους της κυβερνώσας παράταξης, δεν είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε τι έκαναν την -όμορφη- εκείνη ώρα...

Επίλογος
Ζήτω – ζήτω ο Ανδρέας Λοβέρδος! (καλά, μην τρελαίνεστε κιόλας, οι μισοί τον βρίζουν…)
Αυτή η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν, δεν μας αφήνει να βαριόμαστε και να λέμε «μια από τα ίδια». Έχει σκοπό να αλλάξει την καθημερινότητά μας και γενικώς, ότι ξέραμε… (εμ, τι νομίζατε, ότι το «άλλαξέ τα όλα» θα άλλαζε τα "όλα" κατά το πώς βόλευε τον… καθέναν; αλίμονο…)
Το παραπάνω σχόλιο αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μας προστατέψει, εμας και τα ρούχα μας, και να μην μας επιτρέπει να καπνίζουμε στον ίδιο χώρο που τρώμε.
Το γεγονός αναμένεται να σχολιαστεί εκτενέστερα, όπως άλλωστε και η εν λόγο απόφαση.
Τα καθαριστήρια ρούχων πάντως, δεν έχουν έχουν κάνει κάποια ένσταση. (πτώση του τζίρου κλπ)...