Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Βρούτσης για (νέο) φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιχειρούμενη, από το Φορολογικό Νομοσχέδιο, υπερποινικοποίηση της φορολογικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων, σε μια οικονομικά χειμαζόμενη και απογοητευμένη κοινωνία, δεν έχει να προσθέσει τίποτα επιπλέον στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων.
Το μόνο που προσθέτει είναι φοβία, αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον, καθώς επίσης και άλλη μια αναποτελεσματική διάταξη.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι μια επίπονη και διαρκής προσπάθεια, που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα και αντιλήψεις αυστηροποίησης των ποινών. Απαιτεί δέσμη μέτρων, τα οποία σήμερα απουσιάζουν από την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζεται :
Ένα απλό και αναπτυξιακό Φορολογικό Σύστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί το 9ο κατά σειρά νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολυδαίδαλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό για την επιχειρηματικότητα φορολογικό σύστημα, που υποθάλπει τη φοροδιαφυγή και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Αντίθετα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ως απαραίτητο στοιχείο μιας νέας αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής, παραμένουν δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.
Μέτρα που να μην παραβιάζουν τη θεμελιακή συνταγματική αρχή της αναλογικότητας των ποινών (άρθρ. 25 του Συντάγματος). Αντίθετα, η κυβέρνηση με την αυστηροποίηση των ποινών δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:
• Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για νέους διορισμούς σε υπό σύσταση Φορείς, όπως το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) και ο Φορέας Αξιοποίησης του “Ελληνικού”.
• Επιχειρείται η δημιουργία στρατού κομματικών ημετέρων, χωρίς κριτήρια, με υποκειμενισμό και με αδιαφανή τρόπο, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο Επανασύσταση Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
• Ενισχύεται προκλητικά η αδιαφάνεια, με την εισαγωγή διάταξης που προβλέπει, ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαίο να φανερώνεται ποιος χρηματοδοτεί και με ποιο ποσό τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
• Μοιράζονται, με προκλητικό τρόπο, “δωράκια 2 εκατ. € σε ετήσια βάση” στην ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), που μέχρι χθες η κυβέρνηση κατήγγειλλε ως ανυπόληπτη και αναξιόπιστη.